Szarlotka na kruchym spodzie to najbardziej uniwersalne ciasto pod słońcem – smakuje chyba wszystkim. Jak przygotować idealną szarlotkę? I jak przygotować szarlotkę, po której zjedzeniu nie będziemy utuczeni?

Szarlotka – historia przepisu

W różnych zakątkach świata różnie się ją nazywa. Apple pie, la charlotte, czy po prostu jabłecznik. Nie ważne jak się nazywa, ważne że chodzi o ciasto z jabłkami, których w Polsce nie brakuje. Tak naprawdę z każdej odmiany wychodzi pyszna szarlotka i ja nie mam żadnej ulubionej. Ważne, aby nam smakowały. Historia tego ciasta sięga już XIV wieku, ale nie był to w pełni ukształtowany przepis, raczej wziął się z tego, że ceny cukru były wysokie i do przyrządzania deserów używano właśnie jabłka, aby wypieki były słodkie. Podobno dopiero w XIX wieku powstał pierwowzór przepisu aktualnej szarlotki. Jak można przeczytać w różnych źródłach to zasługa francuskiego cukiernika Marie-Antoine’a Carême’a, który przygotował szarlotkę na cześć cara Aleksandra I, a nazwę wziął od przezwiska jego szwagierki, Aleksandry Fiodorownej zwanej Charlotta Pruska. Tak czy siak, dzięki francuskiemu kucharzowi mamy szarlotkę.

Szarlotka, jak ją odchudzić?

Niewiele można zrobić aby odchudzić szarlotkę na kruchym spodzie, bo jeśli chcemy aby to klasyczne ciasto pozostało w takiej formie, nie ma co zbytnio kombinować. Da się jednak zmodyfikować używaną mąkę i to czym będziemy ją słodzić. Masło zostaje. Jednak nie oszukujmy się, odrobina masła nikomu nie zaszkodzi.

Szarlotka na kruchym spodzie – składniki (na formę okrągłą o średnicy 22 lub ewentualnie 24 cm):

  • 350 g mąki pszennej chlebowej lub owsianej lub zwykłej pszennej (ale wtedy będzie nieco bardziej kaloryczna)
  • 200 g masła
  • 90 g erytrytolu lub ksylitolu
  • 3 żółtka jaj (z białek proponuję zrobić jajecznicę ;))
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub w ziarna z jednej laski wanilii
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • Plus 4 duże lub 6 małych jabłek i 1 łyżeczka cynamonu

Szarlotka na kruchym spodzie krok po kroku:

W misce mieszamy ze sobą za pomocą dłoni (i tutaj niekiedy cierpią paznokcie, chyba że założymy rękawiczki, ale kto by o tym myślał, gdy ugniatanie kruchego ciasta to jak zajęcia z plasteliną w szkole): mąkę, żółtka jaj, masło, cukier z prawdziwą wanilią i erytrytol lub ksylitol, w zależności od tego co używamy. Ugniatamy ciasto w kulę aż do połączenia składników, następnie przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w lodówce lub zamrażalniku na około 30 minut. Można też zagnieść ciasto wieczór wcześniej przed planowanym pieczeniem, ważne aby przykryć je ściereczką, by nie przechodziło zapachami lodówki. 

W tym czasie zajmujemy się jabłkami. Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na bok, aby puściły sok. 

Włączamy piekarnik (180 stopni, dolne i górne grzanie plus termoobieg, ale bez termoobiegu też może być). W okrągłej formie o średnicy 22 cm (gdy forma jest dużo większa, np. 28 cm, lepiej robić podwojoną ilość składników na ciasto) wykładamy papier do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 porcji ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dół formy lub w wersji przyspieszonej (tak robię najczęściej;)) odrywamy kawałki ciasta tak aby w miarę bez żadnych przestrzeni wyłożyć cały spód formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. W tym czasie odciskamy jabłka z nadmiaru soku (jeśli dodamy z sokiem wyjdzie zakalec; sok można wypić).

Wyciągamy ciasto z piekarnika (piekarnik nadal jest nagrzany do ustawionych parametrów) i wykładamy na podpieczony spód starte jabłka i posypujemy cynamonem oraz wiórkami kokosowymi po całości. Na wierzchu rozrzucamy kawałki surowego ciasta, które nam zostało (pozostała 1/3) lub ścieramy na tarce lub formujemy takie wałeczki jak widać na zdjęciu i układamy w szachownicę. Ciasto pieczemy kolejne 25 minut i gotowe:) Zaraz po upieczeniu może się nieco trudno kroić. Idealnie smakuje z gałką lodów waniliowych, ale to już w wersji „no fit”. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *