Szparagi zapiekane z szynką parmeńską, czyli coś dla mięsożerców. Szparagi w połączeniu z szynką i dodatkowo jeszcze z serem to naprawdę pyszne połączenie. Danie idealne na kolację lub ekspresowy obiad, jako drugie danie.

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską
Szparagi zapiekane z szynką parmeńską

To, co najważniejsze przy tym daniu, to fakt, że potrzebujemy dosłownie kilku minut na jego przygotowanie. Wystarczy też sprawny piekarnik, który wszystko za nas zrobi. Sezon szparagowy nie trwa długo, wykorzystajmy go. Kwiecień i maj to są miesiące szparagów, które można zjeść na tysiąc sposobów, na przykład jako zupa krem, na którą przepis poniżej.

ZOBACZ TAKŻE: ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW ZIELONYCH

Można też zrobić pyszną i bardzo zdrową zapiekankę makaronową, na którą również nie trzeba poświęcać za wiele czasu. Przepis poniżej.

ZOBACZ TAKŻE: ZAPIEKANKA ZE SZPARAGAMI I MAKARONEM -EKSPRESOWA

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 duży pęczek szparagów
  • 100 g szynki parmeńskiej w plasterkach, ale można użyć każdej innej
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Ser koryciński (można też użyć mozzarelli lub każdego innego sera) pokrojony w plastry – 8 sztuk lub starty na tarce

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Naczynie, w którym będziemy zapiekać szparagi smarujemy dokładnie łyżką oliwy z oliwek.
  • Pozbywamy się twardych końcówek ze szparagów (można je wykorzystać przy gotowaniu zupy jarzynowej lub bulionu warzywnego) –  łapiemy za dwa końce – szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu.
  • Każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki, pomijając główki, które lepiej aby pozostały odkryte. Układamy je w naczyniu żaroodpornym obok siebie, naprzemiennie raz główką u góry, a raz na dole naczynia.
  • Obwinięte szynką szparagi smarujemy bardzo dokładnie za pomocą pędzelka oliwą z oliwek. Posypujemy szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej i naczynie ze szparagami umieszczamy w piekarniku. Pieczemy przez 20 minut. 
  • W tym czasie kroimy w plastry ser koryciński. Po 20 minutach na szparagach układamy ser koryciński i zapiekamy jeszcze 10 minut (można też użyć startego na tarce o grubych oczkach dowolnego sera). Szparagi zapiekane z szynką parmeńską gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *