Rolada biszkoptowa „szyja żyrafy”, czyli deser z przymrużeniem oka. Nadaje się na przyjęcie urodzinowe dziecka lub po prostu weekendowy deser. Wygląda spektakularnie, smakuje obłędnie, a w wykonaniu prosta. Jak zrobić „szyję żyrafy”?

Szyja żyrafy
Rolada biszkoptowa – szyja żyrafy

Rolada biszkoptowa – ciasto dla leniwych

Okazuje się, że aby zrobić pyszne, lekkie i ładnie wyglądające ciasto nie trzeba siedzieć godzinami w kuchni. Rolada biszkoptowa – szyja żyrafy zdecydowanie nie należy do pracochłonnych deserów, a zmodyfikowany przeze mnie przepis jeszcze bardziej ograniczył czas spędzony w kuchni. I nie potrzeba zbyt wielu składników, a to też ważne, bo im dłuższa lista zakupów, tym mniej nam się chce eksperymentować z pieczeniem ponieważ boimy się niepowodzenia.

Rolada biszkoptowa „szyja żyrafy” składniki:

  • jajka – 4 sztuki (w temperaturze pokojowej)
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 550 bio
  • 5 łyżek erytrolu
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli

Plus na masę:

  • 2 sery ricotta (w sumie 500g)
  • 1 czubata łyżka erytrolu
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią plus ziarna z jednej laski wanilii
  • 1 łyżka rumu (w wersji dla dzieci pominąć)

Oraz kiwi lub inny ulubiony owoc (w wersji oryginalnej jest banan).

Rolada biszkoptowa „szyja żyrafy”

„Szyja żyrafy” krok po kroku:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia błyszczącą stroną do góry, aby łatwiej było odkleić ciasto po upieczeniu.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo po łyżce dodajemy erytrol i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i Po dodaniu wszystkich przestajemy miksować. Za pomocą łyżki dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie łopatką mieszamy całość.

Rolada biszkoptowa „szyja żyrafy”

Z masy odjąć 5 łyżek ciasta i przełożyć je do worka foliowego (od którego w dalszej kolejności odcinamy róg) lub szprycy cukierniczej i na papierze wyłożonym na blachę robimy biały szkielet imitujący wzór ciała żyrafy.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 2 minuty. W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy ponieważ potrzebujemy również ciemnej masy. Wyjmujemy blachę z białym szkieletem i wylewamy na niego masę z kakao; za pomocą łopatki dokładnie równamy całość. Powtórnie wkładamy do piekarnika, tym razem na 10 minut.

szyja żyrafy
Rolada biszkoptowa „szyja żyrafy”

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika ściągamy papier do pieczenia, a ciasto kładziemy na czystej ścierce (stroną z której zerwaliśmy papier do dołu). Następnie wraz ze ścierką rolujemy. Pozostawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie miksujemy ricottę z erytrolem, cukrem z prawdziwą wanilią i ziarnami wanilii, a także w wersji dla dorosłych z rumem. Kiwi obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry, tak aby łatwiej było zwinąć roladę. 

Szyja żyrafy
Rolada biszkoptowa „szyja żyrafy”

Gdy ciasto już ostygło rozwijamy je i rozsmarowujemy po całości ubitą ricottę, a na jednym z brzegów ciasta układamy plastry kiwi. Następnie zwijamy ciasto w roladę i pozostawiamy na minimum 3 h w lodówce. Gotowe. Kroimy bardzo ostrym nożem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *