Tarta kokosowa bez pieczenia, wegańska, czyli deser, który powstał z wykorzystaniem zalęgających w domu bananów. Okazał się strzałem dziesiątkę. Nie tylko nie trzeba go piec, ale też szybko się go robi.
Przepisy powstające z resztek lub z zalegających w domu produktów są najlepsze. Zazwyczaj okazują się naprawdę udanym eksperymentem, tak było i tym razem.
ZOBACZ TAKŻE: Szyja żyrafy. Rolada biszkoptowa – przepis
Leżące w kuchni banany zainspirowały mnie do zrobienia tarty kokosowej, bez użycia piekarnika, z dodatkiem masy z mleka kokosowego, limonki i pomarańczy. Nie ma też w niej dodatku cukru, więc nie jest bombą niepotrzebnych kalorii, a spód zrobiony z płatków owsianych i bakalii to przepyszny spód, który można wykorzystać do wielu innych przepisów.
Składniki (na formę do tarty o średnicy 30 cm):
Na spód
- 180 g pestek słonecznika
- 160 g płatków owsianych (można użyć bezglutenowe, wtedy tarta będzie bezglutenowa)
- 100 g wiórków kokosowych
- 30 g kakao
- 4 małe banany lub 3 duże (dojrzałe)
Na masę
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) – tylko część stała, nie używamy mleka light
- 3 łyżki nasion chia (można użyć siemienia lnianego)
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 łyżeczki agaru plus 30 ml wody
Ulubione owoce – u mnie pomarańcza plus limonka lub cytryna do starcia na tarce oraz mięta do dekoracji
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe chłodzimy w lodówce. Dzięki temu lepiej rozdzieli się część stała i ciekłą, a my wykorzystujemy jedynie stałą.
Spód
- Przygotowujemy spód. W młynku lub za pomocą malaksera (ewentualnie blenderem) mielimy po kolei: nasiona słonecznika, płatki owsiane, a także wiórki kokosowe aż do uzyskania konsystencji mąki. Zmielone składniki wrzucamy do miski i mieszamy ze sobą za pomocą łyżki. Dodajemy kakao, a także banany, które należy wcześniej za pomocą widelca rozgnieść (nie używamy do tego blendera); nie trzeba ich na gładką masę rozgniatać, mogą być wyczuwalne kawałki banana.
- Wszystko razem za pomocą dłoni ugniatamy aż do uzyskania masy ciasta (konsystencja jak ciasto kruche). W razie gdyby masa była za sucha można dodać odrobinę mleka roślinnego, a gdyby była za mokra, można dodać więcej zmielonych płatków owsianych.
Masa kokosowa
- Tak przygotowaną masą wylepiamy formę do pieczenia. Formy nie trzeba niczym smarować, a ni wykładać papierem do pieczenia. Tak przygotowaną formę zostawiamy w lodówce na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę.
- Najpierw gotujemy agar. 2 łyżeczki agaru gotujemy przez 5 minut i pozostawiamy do wystygnięcia. Agar tężeje w temperaturze pokojowej. Można użyć żelatynę (ale wtedy tarta nie będzie już wegańska): 1 łyżka na 30 ml gorącej wody – żelatyny nie gotujemy.
- Wyjmujemy mleczko kokosowe z lodówki i za pomocą łyżki wyjmujemy z puszki część stałą. Część ciekłą można wykorzystać na przykład do zupy. Ubijamy za pomocą trzepaczki z dodatkiem ksylitolu (lub w wersji kalorycznej z dodatkiem cukru). Dodajemy nasiona chia i wszystko razem mieszamy. W ostatnim etapie dodajemy rozpuszczony agar i jeszcze raz mieszamy.
- Wyjmujemy spód z lodówki. Wylewamy na niego równomiernie masę. Na niej układamy plasterki pomarańczy lub innego owocu. Na koniec z wierzchu posypujemy skórką z limonki startą na tarce o grubych oczkach (można użyć także cytryny). Pozostawiamy w lodówce na minimum godzinę, a najlepiej na kilka godzin. Tarta kokosowa bez pieczenia, wegańska gotowa. Bez obaw o zdrowie można jeść przez 3 dni. Smacznego!