I znów danie z kategorii na szybko, smacznie, zdrowo i lekko. Dziś na obiad trójkolorowy ryż z warzywami. Trójkolorowy, bo jego różnorodność sprawia, że jest naprawdę zdrowy i stanowi kopalnię naturalnych składników.

Co to jest ryż trójkolorowy? To nic innego jak mieszanka trzech odmian ryżu: brązowego, czarnego (dzikiego) i czerwonego. Warto gotować ryż po wcześniejszym przepłukaniu go ciepłą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, tak aby ryż się nie sklejał. Jeśli chodzi o kupowanie ryżu należy pamiętać aby zwracać uwagę na kraj pochodzenia ryżu, bo ten pochodzący z krajów tropikalnych, tak jak i wszystkie zboża sprowadzane z takich zakątków świata, są poddawane promieniowaniu przenikliwemu (jonizującemu), które oprócz negatywnych rzeczy usuwa także witaminy i minerały.

Trójkolorowy ryż z warzywami
Trójkolorowy ryż z warzywami

Zalety ryżu brązowego: witaminy z grupy B, sporo magnezu kojącego poszarpane nerwy;), błonnika obniżającego cholesterol, poprawiającego pracę układu trawiennego, żelaza zapobiegającego anemii i białka. Ryż czarny podobny we właściwościach do brązowego, dodatkową zaletą jest to, że posiada antocyjany, pomocne w walce z nowotworami. Ryż czerwony natomiast podobny jest we właściwościach do brązowego. Wszystkie rodzaje posiadają posmak lekko orzechowy, co okazuje się przydatne w tworzeniu nowych potraw.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 200 g ryżu trójkolorowego (tylko nie w torebkach)
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • około 4 cm białej części pora
  • 6 pieczarek
  • przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki curry, sól, pieprz do smaku, szczypta estragonu i ziół prowansalskich.
  • pół szklanki mleka
  • szklanka wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

 

Trójkolorowy ryż z warzywami
Trójkolorowy ryż z warzywami

Przygotowanie:

Ryż gotujemy al dente, pamiętamy jednak o przepłukaniu go wcześniej pod bieżącą wodą aby pozbyć się nadmiaru skrobi; ryż ma być sypki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej kokosowy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, podobnie cukinię. Marchewkę i seler natomiast w paski, a por w krążki. Po kolei podsmażamy na patelni wszystkie warzywa. Dodajemy kurkumy i dolewamy wodę. Dusimy chwilę pod przykryciem na małym ogniu. Po około 10 minutach dodajemy paprykę słodką, curry, sól pieprz, estragon i zioła prowansalskie i jeszcze chwilę dusimy. Po około 3 minutach dodajemy pół szklanki mleka. Na koniec łyżkę koncentratu pomidorowego. Przez około 5 minut wszystko gotujemy. Ostatnim etapem jest dorzucenie ryżu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy na ciepło. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *