Twarożek miodowy z dodatkami to przepis na smaczne, a przede wszystkim zdrowe rozpoczęcie dnia. Zachwyca swoim smakiem, ale także pięknym, pomarańczowym kolorem, który zawdzięcza wykorzystaniu dyni.
Znacie to uczucie? Jesienny i chłodny poranek, na szybach kropelki deszczu, a my w ręku trzymamy kubek ciepłej kawy i kromkę świeżego, chrupiącego i jeszcze ciepłego chleba prosto z domowej piekarni… Co do tego brakuje? Myślę, że twarożek miodowy będzie tu idealnym dopełnieniem, a przepis, który Wam dziś prezentuję z pewnością zasmakuje każdemu.
ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z TUŃCZYKA I PIETRUSZKI
Do jego przygotowania wykorzystałam miód rzepakowy, nektarowy, który ze względu na dużą zawartość cukrów prostych znakomicie dodaje energii i przydatny jest szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy częściej odczuwamy jej spadek. Twarożek jest łatwy w przygotowaniu, ma piękny zapach pomarańczy i przypraw – anyżu i cynamonu, a do tego jest bardzo sycący. Sprawdzi się również jako farsz do naleśników na słodko. Warto przygotować go trochę więcej, bo znika dosłownie w mgnieniu oka.
Składniki:
- 150 g twarogu chudego, ekologicznego
- 1 łyżka miodu rzepakowego, nektarowego Huzar
- Szczypta cynamonu i szczypta mielonego anyżu
- Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 1 czubata łyżka puree z dyni, najlepiej Hokkaido
- Kilka orzechów laskowych lub innych, ulubionych
Przygotowanie:
- Podstawą przyrządzenia twarożku jest w pierwszej kolejności upieczenie dyni. Wystarczy dynię hokkaido dokładnie umyć, wydrążyć środek z pestkami i pokroić na mniejsze kawałki. Uwaga: dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki.
Tak przygotowaną dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut (dolne i górne grzanie bez termoobiegu w temperaturze 190 stopni Celsjusza). Następnie całość należy zblendować na puree. Ja zazwyczaj przygotowuję w ten sposób całą głowę dyni i nadmiar mrożę.
- W misce łączymy ze sobą 1 dużą łyżkę puree, twaróg oraz sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Wszystko dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca.
- Dodajemy łyżkę miodu oraz przyprawy, a więc szczyptę cynamonu oraz mielonego anyżu i bardzo dokładnie mieszamy. Twarożek posypujemy drobno posiekanymi, ulubionymi orzechami. Twarożek miodowy gotowy. Smacznego!