Wafle domowe z pysznym nadzieniem orzechowo-kakaowym to pomysł na szybki deser. Może nie są bardzo mocno dietetyczne, ale z całą pewnością są mniej kaloryczne niż ich sklepowy odpowiednik.
To taki deser dzieciństwa. Choć wtedy przygotowywane były z mleka w proszku i margaryny (oj, nie było to dietetyczne) lub po prostu z domowym dżemem. Ale zawsze była to pyszna przekąska, którą można zrobić dosłownie w kilka minut. I już lepiej podać dzieciom takie słodycze, niż te sklepowe pełne ulepszaczy, dodatków czy niepotrzebnych tłuszczy trans.
Składniki (na kilkanaście wafelków, w zależności od tego, na jakiej wielkości kawałki je pokroimy):
- 3 kupne, prostokątne wafle o wymiarach 28×28 (oczywiście można kupić inne kształty i inne wymiary; w opakowaniu było 5, ale ja wykorzystałam tylko 3)
- 150 g daktyli suszonych
- 70 g orzechów laskowych lub włoskich, można także użyć migdały (zdarzyło mi się z nich robić)
- 2 czubate duże łyżki kakao
- Szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu mielonego
- 2 czubate duże łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki wody przegotowanej
ZOBACZ TAKŻE: BATON Z AMARANTUSEM
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy gorącą, przegotowaną wodą (wody dajemy tyle, aby je przykryć).
- W czasie moczenia się daktyli orzechy laskowe (lub włoskie) obieramy i miksujemy w malakserze lub blenderem aż do uzyskania konsystencji mąki.
- Zmielone orzechy przerzucamy do miski, dodajemy kakao, sól, cynamon oraz masło orzechowe.
- W malakserze lub blenderem mielimy daktyle wypłukane i odsączone z nadmiaru wody. Zawartość przerzucamy do miski z pozostałymi składnikami i całość dokładnie mieszamy. Można też całość zblendować blenderem-żyrafą, ważne aby wszystkie składniki się połączyły.
- W razie gdyby masa była za gęsta, dodajemy 2 łyżki lub więcej przegotowanej wody. U mnie wystarczyły dwie łyżki.
- Masę dzielimy na dwie części. Jedną częścią masy smarujemy pierwszy wafel (na stronie z dużymi kwadracikami). Przykrywamy go drugim waflem (stroną z mniejszymi kwadracikami). Na drugim waflu rozsmarowujemy drugą część masy i przykrywamy trzecim, suchym waflem (znów stroną z mniejszymi kwadracikami).
- Przełożone wafle owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie wafle kroimy na porcje ulubionej wielkości.
- Dobrze jest je przechowywać w lodówce. Wafle domowe z fit nadzieniem gotowe! Smacznego.