Warstwowa sałatka z łososiem pieczonym to dobre rozwiązanie na zdrową kolację, ale też jako przystawka na święto Wielkanocy.
Głównym i chyba najdłuższym etapem przygotowania tej sałatki jest ugotowanie jajek. Łososia można oczywiście upiec samemu (wtedy to przygotowywanie będzie wysłużone o ten czas), ale w sklepach są już dostępne kawałki pieczonego łososia dobrej jakości, bez zbędnych dodatków, więc warto wesprzeć się takim gotowym produktem.
W sałatce nie ma majonezu, jest za to jogurt, który go świetnie zastępuje, dzięki temu sałatka nie jest bombą kalorii i może zagościć w menu osób chcących zrzucić nadmiar tkanki tłuszczowej. Sałatka świetnie sprawdzić się jako przekąska do pracy, czy po prostu pyszna kolacja z dodatkiem świeżego pieczywa na zakwasie.
Do przygotowania sałatki najlepiej użyć wysokiej, wąskiej i przezroczystej miski, aby można było podziwiać ułożone warstwy.
ZOBACZ TAKŻE: JESIENNA SAŁATKA TABBOULEH NA ZDROWIE
Składniki (na 4-6 porcji):
- 300 g łososia pieczonego
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1 świeży zielony ogórek szklarniowy
- 4 ogórki kiszone
- 2 małe puszki kukurydzy gotowanej na parze
- Zielenina do dekoracji – natka pietruszki, rzeżucha lub szczypiorek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- na sos jogurtowy: 300 g jogurtu greckiego, pół łyżeczki soli Kala Namak, 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- pieprz do smaku wedle uznania.
Przygotowanie:
- Łososia kroimy lub za pomocą dłoni dzielimy na małe kawałki. Odkładamy na bok do miseczki.
- W drugiej miseczce ścieramy na tarce o grubych oczkach białko jajek ugotowanych na twardo.
- Podobnie postępujemy z żółtkami jaj, które również odkładamy na bok.
- W następnej miseczce ścieramy na tarce ogórka szklarniowego, odsączamy nadmiar wody.
- W ostatniej miseczce ścieramy na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone, które również odsączamy z nadmiaru płynu.
- Ze składników na sos przygotowujemy mieszaninę.
- W misce, w której będziemy podawać sałatkę układamy kolejno warstwy. Zaczynamy od połowy startego białka – następnie duża łyżka sosu – dalej rozdrobniony łosoś pieczony – duża łyżka sosu – ogórek szklarniowy – duża łyżka sosu – kukurydza – duża łyżka sosu ogórek kiszony duża łyżka sosu – druga część białka – duża łyżka sosu – zółtko. Z wierzchu dekorujemy ulubioną zieleniną i posypujemy płatkami migdałowymi. Warstwowa sałatka z łososiem pieczonym nie tylko na Wielkanoc gotowa. Smacznego!