Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem to przepis dla tych, którzy zdają sobie sprawę z tego, że wątróbka jest bardzo zdrowa i nie warto jej unikać w kuchni.

Jeśli do tej pory omijaliście ją szerokim łukiem w swojej kuchni, spróbuję Was do niej przekonać, a tych przekonanych już o dawna zapraszam do wypróbowania przepisu poniżej.

Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem – pyszny przepis

Właściwości wątróbki

Jedni ją kochają, inni nienawidzą – wątróbka. Dla niektórych trauma z dzieciństwa, a dla mnie jedno z bardziej ulubionych dań. Przeciwnicy wątróbki powiedzą: „ona magazynuje toksyczne substancje, jej jedzenie jest szkodliwe”. Ale czy na pewno? To niestety mit, bo rola wątroby to neutralizowanie i usuwanie toksyn, a nie ich magazynowanie. Jest więc bardzo ważnym organem. Bierze udział w wielu istotnych i kluczowych procesach dla organizmu. Zachodzą w niej na przykład procesy rozkładu szkodliwych substancji na proste substancje, które są łatwe do wydalenia przez organizm, na przykład alkoholu czy leków.

I fakt, wątroba jest magazynem, ale tylko dla dobrych i cennych dla organizmu substancji, bo gromadzi wiele witamin, czy mikroelementów, dlatego jest „apteczką zdrowia”. Co to oznacza? W razie infekcji stopniowo uwalnia na przykład żelazo, czy zgromadzone witaminy i w ten sposób wspomaga organizm. Dlatego to bardzo ważne, aby mieć wątrobę w dobrej kondycji.

A co zawiera wątróbka? Bardzo dużo witaminy A – witaminy młodości, która pozytywnie wpływa na stan skóry i wzroku, C – może nie są to jakieś gigantyczne ilości, ale jednak, a także witamin z grupy B, a poza tym minerałów jak miedź, selen, fosfor i żelazo. Dzięki dużej ilości żelaza naprawdę dobrze wpływa na profilaktykę anemii, a także samo leczenie niedokrwistości, bo zawiera żelazo dobrze przyswajalne. I to chyba wiedzą wszyscy walczący z niedoborami tego pierwiastka.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie wątróbki? Na świeżość, bo podroby bardzo szybko się psują, a więc zaraz po zakupie należy je przygotowywać. Polecam też wypróbowanie nie tylko wątróbki drobiowej, która po przyrządzeniu jest miękka, stąd ma tylu zwolenników, ale wieprzowej, cielęcej, bo każda z nich różni się zawartością cennych składników, na przykład wątróbka wieprzowa ma więcej żelaza niż drobiowa.

Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem – pyszny przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g wątróbki wieprzowej, ale może być każda inna, na przykład drobiowa
  • 1 czerwone jabłko
  • 1-2 czerwone cebule, w wersji łagodniejszej cebula dymka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka mąki pszennej chlebowej
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki i/lub szczypior do posypania

Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem – pyszny przepis

Przygotowanie:

Wątróbkę moczymy przez około 1 godzinę w misce z mlekiem, można też dłużej, pozbędziemy się w ten sposób goryczki. Zaczynamy od obrania i pokrojenia na około 0,5 centymetra szerokości plastry cebuli. Plastry cebuli kładziemy na rozgrzaną łyżkę oleju na dużej patelni. Smażymy cebulę jakieś dwie, trzy minuty z każdej strony na dość dużym ogniu . Kiedy cebula z każdej strony jest już przyrumieniona, zdejmujemy ją z patelni, solimy i pieprzymy i trzymamy przykrytą, by nie ostygła. Na tym samym oleju w podobny sposób smażymy jabłko pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w szesnastki lub dowolnej grubości kawałki.

Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem – pyszny przepis

Kiedy jabłko się smaży – około jednej minuty z każdej strony, wątróbkę pokrojoną w plastry o grubości około 1 cm (w przypadku drobiowej nie trzeba kroić, bo jest mała) obsypujemy z każdej strony niewielką ilością mąki. Następnie wkładamy na patelnię,  na którą dolewamy dwie łyżki oleju. Smażymy pod przykryciem na dużym ogniu przez około 5 minut – w tym czasie kilka razy ją przewracamy. Kiedy z zewnątrz jest już przyrumieniona,dodajemy 2/3 szklanki wody oraz przygotowane wcześniej jabłka i cebule.

Dusimy całość pod przykryciem przez około 15 minut (wątróbkę drobiową wystarczy 5 minut). Na koniec solimy i pieprzymy (to bardzo ważne, aby na koniec, bo może zrobić się bardzo twarda i gorzka, jeśli zrobimy to wcześniej). Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem gotowa. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki i/lub szczypiorkiem. Smacznego! Podajemy z kaszą i na przykład fasolką szparagową, tak jak u mnie lub ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *