Wegańska babka jest pyszna, lekka, dietetyczna i bardzo aromatyczna. Poza tym tradycyjnie nie wymaga zbyt wiele pracy i zawsze się udaje.

Ciasto drożdżowe jest dość wdzięcznym ciastem w przygotowaniu. Pod warunkiem, że jest dostęp do drożdży, których w tym roku jakoś wyjątkowo ze świecą szukać. Nie trzeba się zbytnio nad nią napracować. W zasadzie trzeba wymieszać wszystkie składniki i bez długiego wyrabiania wegańska babka gotowa. 

Wegańska babka drożdżowa z pomarańczą
Wegańska babka drożdżowa z pomarańczą

Do jej przygotowania użyłam ciemniej mąki, co dodatkowo sprawia, że jest jeszcze zdrowsza, a zjedzone kalorie mają jakąś wartość odżywczą.

Składniki (na formę o średnicy 18 cm):

  • 3 szklanki (o pojemności 220 ml) mąki pszennej chlebowej typ 1050
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 szklanka napoju (mleka) roślinnego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 45 g świeżych drożdży
  • Skórka starta z połowy pomarańczy (można też użyć cytryny ekologicznej)
  • 2 łyżki rodzynek

ZOBACZ TAKŻE: BABKA CYTRYNOWA BEZGLUTENOWA

Wegańska babka drożdżowa z pomarańczą
Wegańska babka drożdżowa z pomarańczą

Przygotowanie:

  • W kubku zalewamy gorącą wodą rodzynki i odstawiamy aż napęcznieją. 
  • W małym garnuszku podgrzewamy delikatnie mleko, ale na tyle aby było ciepłe, a nie gorące. Dodajemy rozkruszone drożdże, a także łyżeczkę ksylitolu i łyżkę mąki pszennej chlebowej, a następnie mieszamy całość i zostawiamy pod ścierką na 20 minut w ciepłym miejscu, aby rozczyn zaczął pracować.
  • W tym czasie mieszamy ze sobą mąkę pszenną chlebową, mąkę ziemniaczaną i resztę ksylitolu. 
  • Dolewamy rozczyn drożdżowy i mieszamy całość, a następnie dodajemy skórkę z połowy pomarańczy startą na tarce o grubych oczkach, a także rodzynki odcedzone z wody i jeszcze chwilę wyrabiamy razem. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki, ale nie za wiele, aby ciasto nie wyszło za suche. 
  • Na koniec dolewamy olej i dosłownie chwilę wyrabiamy. Ciasto posypujemy delikatnie mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny pod ścierką w ciepłym miejscu. 
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Formę do babki (z kominem) smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.  
  • Ciasto pieczemy przez 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na kratce do wystygnięcia (choć ciężko się oprzeć i nie ukroić kawałka). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wegańska babka drożdżowa z pomarańczą gotowa. Smacznego!
Wegańska babka drożdżowa z pomarańczą
Wegańska babka drożdżowa z pomarańczą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *