Wegańska babka jest pyszna, lekka, dietetyczna i bardzo aromatyczna. Poza tym tradycyjnie nie wymaga zbyt wiele pracy i zawsze się udaje.
Ciasto drożdżowe jest dość wdzięcznym ciastem w przygotowaniu. Pod warunkiem, że jest dostęp do drożdży, których w tym roku jakoś wyjątkowo ze świecą szukać. Nie trzeba się zbytnio nad nią napracować. W zasadzie trzeba wymieszać wszystkie składniki i bez długiego wyrabiania wegańska babka gotowa.
Do jej przygotowania użyłam ciemniej mąki, co dodatkowo sprawia, że jest jeszcze zdrowsza, a zjedzone kalorie mają jakąś wartość odżywczą.
Składniki (na formę o średnicy 18 cm):
- 3 szklanki (o pojemności 220 ml) mąki pszennej chlebowej typ 1050
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 szklanka napoju (mleka) roślinnego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 45 g świeżych drożdży
- Skórka starta z połowy pomarańczy (można też użyć cytryny ekologicznej)
- 2 łyżki rodzynek
ZOBACZ TAKŻE: BABKA CYTRYNOWA BEZGLUTENOWA
Przygotowanie:
- W kubku zalewamy gorącą wodą rodzynki i odstawiamy aż napęcznieją.
- W małym garnuszku podgrzewamy delikatnie mleko, ale na tyle aby było ciepłe, a nie gorące. Dodajemy rozkruszone drożdże, a także łyżeczkę ksylitolu i łyżkę mąki pszennej chlebowej, a następnie mieszamy całość i zostawiamy pod ścierką na 20 minut w ciepłym miejscu, aby rozczyn zaczął pracować.
- W tym czasie mieszamy ze sobą mąkę pszenną chlebową, mąkę ziemniaczaną i resztę ksylitolu.
- Dolewamy rozczyn drożdżowy i mieszamy całość, a następnie dodajemy skórkę z połowy pomarańczy startą na tarce o grubych oczkach, a także rodzynki odcedzone z wody i jeszcze chwilę wyrabiamy razem. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki, ale nie za wiele, aby ciasto nie wyszło za suche.
- Na koniec dolewamy olej i dosłownie chwilę wyrabiamy. Ciasto posypujemy delikatnie mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny pod ścierką w ciepłym miejscu.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Formę do babki (z kominem) smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto pieczemy przez 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na kratce do wystygnięcia (choć ciężko się oprzeć i nie ukroić kawałka). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wegańska babka drożdżowa z pomarańczą gotowa. Smacznego!