Wegański budyń z nerkowców to propozycja nie tylko dla wegan. Zaufajcie mi. Warto się na niego skusić, bo jest po prostu pysznym i zdrowym deserem. Do tego – tradycyjnie u mnie – łatwo się go przygotowuje.

Do przygotowania wegańskiego budyniu wystarczą orzechy nerkowca. Te pyszne orzechy o kształcie ludzkiej nerki mają słodki smak, ale co ważniejsze, posiadają wiele cennych właściwości.

Wegański budyń z nerkowców z musem z mango
Wegański budyń z nerkowców z musem z mango

Właściwości zdrowotne nerkowców

To bardzo dobre źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc tych, które są dla naszego organizmu niezwykle cenne. Poza tym nerkowce to skarbnica białka, a także witamin A, E, witamin z grupy B (dzięki temu pozytywnie wpływają na układ nerwowy), a także K, która pomaga w procesie krzepnięcia krwi. 

Nie można zapomnieć o wysokiej zawartości składników mineralnych, ponieważ orzechy nerkowca mają w sobie sporo potasu (więcej nawet niż banany), fosforu, magnezu, wapnia, sodu, cynku czy selenu. Mimo że są słodkie, nadają się dla diabetyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, Mało tego, mogą nawet chronić przed cukrzycą typu II. Orzechy nerkowca są w stanie uwrażliwiać tkanki na insulinę poprzez stymulowanie wchłaniania glukozy do komórek mięśni.

ZOBACZ TAKŻE: SNICKERS FIT W SŁOIKU

Dzięki zawartości wspomnianych wcześniej kwasów tłuszczowych skutecznie obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu we krwi, a tym samym chronią organizm przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. 

Jak każde orzechy są dość kaloryczne, ale to akurat dobrze zainwestowane kalorie. Poza tym spośród wszystkich orzechów i tak mają ich najmniej. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 120 g nerkowców (namoczonych przez noc w przegotowanej wodzie)
  • 300 ml mleka roślinnego (najlepiej kokosowego)
  • Pół dojrzałego mango
  • Odrobina ziaren wanilii (ale można je pominąć lub użyć cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1 duża łyżka ksylitolu lub erytrolu (można też użyć zwykłego cukru lub miodu, albo cukru z prawdziwą wanilią)

Dodatkowo listki świeżej mięty.

Wegański budyń z nerkowców z musem z mango
Wegański budyń z nerkowców z musem z mango

Przygotowanie:

  • Nerkowce odcedzamy z wody (wodę wylewamy), wrzucamy je do blendera kielichowego lub miski, dodajemy mleko roślinne (dzięki namoczeniu uda się je zmiksować na gładką konsystencję) i blendujemy na najwyższych obrotach aż pozbędziemy się wszystkich grudek i otrzymamy jednolitą mieszaninę. Trwa to dosłownie chwilę.
  • Zblendowany płyn wlewamy do garnka, dodajemy erytrytol lub ksylitol, a także ziarna wanilii i podgrzewamy aż do momentu, gdy zawartość zacznie gęstnieć. 
  • Ugotowany budyń przelewamy do miseczek lub wysokich szklanek. 
  • Połowę mango blendujemy i uzyskany w ten sposób mus wylewamy na budyń. Dekorujemy świeżymi listami mięty. Ja dodatkowo posypałam ekspandowanym amarantusem i kilkoma pistacjami. Wegański budyń z nerkowców z musem z mango gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *