Zapiekanka gyros z ryżem – pyszny przepis, która posmakuje wszystkim miłośnikom zapiekanek. Tradycyjne łatwo się ją przygotowuje, jest bardzo aromatyczna i to świetny pomysł na obiad lub kolację na ciepło.

Zapiekanka gyros z ryżem - pyszny przepis
Zapiekanka gyros z ryżem – pyszny przepis

Zapiekanka to zawsze smaczny pomysł na obiad, a zwłaszcza, gdy w lodówce zalegają warzywa, których termin przydatności upływa nieubłaganie. Dodatkowo to dobre rozwiązanie na zdrowy i sycący posiłek i wbrew poziom nie trzeba się przy nim napracować, ponieważ robi się go dosłownie w pół godziny.

ZOBACZ TAKŻE: ZAPIEKANKA WARZYWNA Z DODATKIEM MIĘSA – PRZEPYSZNA

Zapiekankę gyros można przygotować zarówno w wersji bezmięsnej jak i mięsnej. W wersji bezmięsnej wykorzystałam jackfruita, a w wersji mięsnej można wykorzystać na przykład pierś z indyka. Zasada przygotowania w obu przypadkach jest taka sama, ponieważ tak samo postępujemy z mięsem jak i jackfruitem.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 280 g piersi z indyka  lub jackfruita w zalewie słonej
  • 200 g brązowego ryżu
  • 4 pieczarki
  • Pół papryki czerwonej
  • Pół papryki żółtej
  • Mała puszka kukurydzy
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 czerwone cebule
  • 250 g sera mozzarella do posypania
  • Oliwa  do podsmażenia mięsa lub jackfruita
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 120 ml keczupu z mniejszą ilością kalorii
  • 1 łyżeczka majonezu 
  • 3 łyżki przyprawy gyros
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od ugotowania ryżu w delikatnie osolonej wodzie. Przypominam, że brązowy ryż gotuje się nieco dłużej od białego.
  • Mięso lub w wersji wegetariańskiej jackfruita kroimy w kostkę, a następnie zasypujemy przyprawą gyros i mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiamy na 15 minut.
  • W tym czasie papryki oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przepłukujemy pod bieżącą wodą.
  • Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę siekamy w paski.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej cebulę posiekaną na drobno oraz pieczarki. Gdy już lekko się zarumienią dodajemy mięso lub jackfruita pokrojone w kostkę i dalej podsmażamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze 1 łyżkę oliwy.
  • Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  • Jogurt grecki mieszamy z keczupem i majonezem i tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy na bok.
  • Formę, w której będzie piec zapiekankę smarujemy 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Wsypujemy na spód ryż, a na ryżu rozsmarowujemy 1/3 mieszanki jogurtu, keczupu i majonezu. Wierzch posypujemy 1/3 porcji startego sera.
  • Na starty ser wysypujemy podsmażone mięso lub jackfruita oraz cebulę i pieczarki. Następnie znów rozsmarowujemy 1/3 mieszaniny jogurtu, keczupu i majonezu oraz 1/3 porcji sera.
  • W ostatniej kolejności wysypujemy kukurydzę, paprykę oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Następnie na wierzchu rozsmarowujemy ostatnią porcję mieszaniny oraz posypujemy startym serem. 
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Gdy piekarnik osiągnie temperaturę wkładamy zapiekankę i podpiekamy przez 35 minut. Zapiekanka gyros z ryżem – pyszny przepis gotowa. Smacznego!
Zapiekanka gyros z ryżem - pyszny przepis
Zapiekanka gyros z ryżem – pyszny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *