Zapiekanka gyros z ryżem – pyszny przepis, która posmakuje wszystkim miłośnikom zapiekanek. Tradycyjne łatwo się ją przygotowuje, jest bardzo aromatyczna i to świetny pomysł na obiad lub kolację na ciepło.
Zapiekanka to zawsze smaczny pomysł na obiad, a zwłaszcza, gdy w lodówce zalegają warzywa, których termin przydatności upływa nieubłaganie. Dodatkowo to dobre rozwiązanie na zdrowy i sycący posiłek i wbrew poziom nie trzeba się przy nim napracować, ponieważ robi się go dosłownie w pół godziny.
ZOBACZ TAKŻE: ZAPIEKANKA WARZYWNA Z DODATKIEM MIĘSA – PRZEPYSZNA
Zapiekankę gyros można przygotować zarówno w wersji bezmięsnej jak i mięsnej. W wersji bezmięsnej wykorzystałam jackfruita, a w wersji mięsnej można wykorzystać na przykład pierś z indyka. Zasada przygotowania w obu przypadkach jest taka sama, ponieważ tak samo postępujemy z mięsem jak i jackfruitem.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 280 g piersi z indyka lub jackfruita w zalewie słonej
- 200 g brązowego ryżu
- 4 pieczarki
- Pół papryki czerwonej
- Pół papryki żółtej
- Mała puszka kukurydzy
- 3 ogórki kiszone
- 2 czerwone cebule
- 250 g sera mozzarella do posypania
- Oliwa do podsmażenia mięsa lub jackfruita
- 150 ml jogurtu greckiego
- 120 ml keczupu z mniejszą ilością kalorii
- 1 łyżeczka majonezu
- 3 łyżki przyprawy gyros
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ugotowania ryżu w delikatnie osolonej wodzie. Przypominam, że brązowy ryż gotuje się nieco dłużej od białego.
- Mięso lub w wersji wegetariańskiej jackfruita kroimy w kostkę, a następnie zasypujemy przyprawą gyros i mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiamy na 15 minut.
- W tym czasie papryki oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przepłukujemy pod bieżącą wodą.
- Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę siekamy w paski.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej cebulę posiekaną na drobno oraz pieczarki. Gdy już lekko się zarumienią dodajemy mięso lub jackfruita pokrojone w kostkę i dalej podsmażamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze 1 łyżkę oliwy.
- Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Jogurt grecki mieszamy z keczupem i majonezem i tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy na bok.
- Formę, w której będzie piec zapiekankę smarujemy 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Wsypujemy na spód ryż, a na ryżu rozsmarowujemy 1/3 mieszanki jogurtu, keczupu i majonezu. Wierzch posypujemy 1/3 porcji startego sera.
- Na starty ser wysypujemy podsmażone mięso lub jackfruita oraz cebulę i pieczarki. Następnie znów rozsmarowujemy 1/3 mieszaniny jogurtu, keczupu i majonezu oraz 1/3 porcji sera.
- W ostatniej kolejności wysypujemy kukurydzę, paprykę oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Następnie na wierzchu rozsmarowujemy ostatnią porcję mieszaniny oraz posypujemy startym serem.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Gdy piekarnik osiągnie temperaturę wkładamy zapiekankę i podpiekamy przez 35 minut. Zapiekanka gyros z ryżem – pyszny przepis gotowa. Smacznego!