Zapiekanka ze szparagami i makaronem to pomysł na pyszną i bardzo zdrową zapiekankę na bazie makaronu z soczewicy, jogurtu i zielonych szparagów. Sezon na szparagi trwa krótko, więc trzeba go wycisnąć jak cytrynę.
Śpieszmy się korzystać z sezonu szparagowego, który nie trwa za długo, a warto pamiętać, że szparagi, zwłaszcza zielone są źródłem zdrowia. Ja pochłaniam jakieś niebotyczne ilości, bo cały rok czekam na to pożyteczne warzywo. Średnio 5 dużych pęczków tygodniowo to standard w moim domu. Oprócz zwykłego dania za szparagami, a więc jajka w koszulce ze szparagami na parze, czy szparagów z bułką i masłem, dobrą alternatywą jest także zapiekanka ze szparagami i makaronem. Wcale nie kosztuje dużo wysiłku, a zachwyci zarówno roślinożerców, jak i mięsożerców, bo można ją przygotować również w wersji z szynką.
Zalety szparagów zielonych
Mało kalorii, a wiele właściwości odżywczych. Tak bym w skrócie określiła szparagi. Ponadto uważane są za afrodyzjak.
ZOBACZ TAKŻE: RISOTTO ZE SZPARAGAMI I SOCZEWICĄ
Są bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, E oraz beta-karotenu, który dobrze działa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Mają w sobie sporo asparaginy, która wspomaga pracę nerek (działa moczopędnie) i odpowiada za prawidłowe nawodnienie organizmu. Stanowią dobre źródło wapnia, fosforu i potasu. Mają też glutation, który wspomaga układ odpornościowy w pracy, a także pomaga oczyszczać organizm z toksyn i działa antynowotworowo. I oczywiście sporo błonnika, który wspiera trawienie, a także inuliny, a więc prebiotyku, który jest odżywką dla bakterii jelitowych. Chyba nie trzeba już bardziej przekonywać do ich jedzenia.
Składniki (dla 4 osób):
- Duży pęczek zielonych szparagów (cienkich) lub 2 małe pęczki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 120 g makronu z soczewicy lub razowego
- 4 ząbki czosnku
- 90 g startego parmezanu
- Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- W wersji mięsnej – 80 g szynki z indyka lub innej.
- Świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez około 6 minut od momentu zagotowania.
- Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniem na opakowaniu i odcedzamy z wody.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
- W misce łączyć ze sobą jogurt, jajka, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, a także ser parmezan starty na tarce o grubych oczkach. Dodajemy też sól, oraz świeżo zmielony pieprz.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne – dowolnego kształtu. U mnie okrągłe. Na samym dnie układamy makaron, następnie układamy plasterki szynki pokrojone na mniejsze kawałki, jeśli robimy w wersji mięsnej, na nią układamy szparagi. Po całości wylewamy masę jogurtowo-jajeczną.
- Pieczemy przez około 15 minut aż do zarumienienia sera. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Zapiekanka ze szparagami i makaronem – ekspresowa gotowa. Smacznego.