Zdrowe ciasteczka owsiane z truskawkami „Rozik”, czyli pyszne i ekspresowe ciasteczka do zrobienia w 5 minut, gdy najdzie nas ochota na deser.
Zapytacie pewnie, dlaczego ciasteczka na końcu tytułu mają Rozik? I co to właściwie znaczy? Otóż to imię pewnej uroczej papugi, której upierzenie ma przepiękny kolor i kojarzy mi się właśnie z truskawkami. W czasie tworzenia przepisu gdzieś z tyłu głowy miałam właśnie Rozeldę, a konkretnie właścicielkę Rozeldy, którą chcę przekonać do słodkości domowej roboty.
ZOBACZ TAKŻE: CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Ciasteczka Roziki można przygotować nie tylko z dodatkiem truskawek, można użyć każdy inny owoc, byle pokroić go w kostkę i objętościowo miał tyle, ile trzy truskawki pokrojone w kostke.
Składniki (na 8 zdrowych Rozików):
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 80 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej chlebowej (w najgorszym przypadku zwykłej pszennej)
- 1 łyżka ziarenek siemienia lnianego
- 2 duże łyżki nasion słonecznika
- 1 duża łyżka ziaren sezamu białego
- 1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- Szczypta soli
- 90 ml syropu klonowego
- 1 płaska, mała łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego rozpuszczonego lub zwykłego masło rozpuszczonego
- 3 truskawki pokrojone w bardzo małą kostkę
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
- W misce łączymy ze sobą płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, sól, a także nasiona słonecznika, sezamu, ziarna słonecznika i siemienia lnianego.
- Następnie dodajemy jajko, rozpuszczone masło klarowane lub olej kokosowy, syrop klonowy oraz ekstrakt waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią, w zależności od tego, czego używamy. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką. Konsystencja ciasta jest dość trudna do mieszania, ale to nie ma znaczenia, bo ciasteczka i tak będziemy formować za pomocą dłoni.
- Truskawki kroimy w bardzo małą kostkę i dorzucamy do ciasta. Staramy się wmieszać truskawki w ciasto lub w miarę równomiernie powciskać je łyżką w ciasto.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą dłoni formujemy małe ciasteczka, które rozpłaszczamy na blaszce. Gdy uformujemy wszystkie ciasteczka, wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut aż do lekkiego zarumienienia. Zdrowe ciasteczka owsiane z truskawkami „Rozik” gotowe. Smacznego!