Zdrowe ciasteczka owsiane z truskawkami „Rozik”, czyli pyszne i ekspresowe ciasteczka do zrobienia w 5 minut, gdy najdzie nas ochota na deser.

Zapytacie pewnie, dlaczego ciasteczka na końcu tytułu mają Rozik? I co to właściwie znaczy? Otóż to imię pewnej uroczej papugi, której upierzenie ma przepiękny kolor i kojarzy mi się właśnie z truskawkami. W czasie tworzenia przepisu gdzieś z tyłu głowy miałam właśnie Rozeldę, a konkretnie właścicielkę Rozeldy, którą chcę przekonać do słodkości domowej roboty.

Zdrowe ciasteczka owsiane z truskawkami „Rozik”
Zdrowe ciasteczka owsiane z truskawkami „Rozik”

ZOBACZ TAKŻE: CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Ciasteczka Roziki można przygotować nie tylko z dodatkiem truskawek, można użyć każdy inny owoc, byle pokroić go w kostkę i objętościowo miał tyle, ile trzy truskawki pokrojone w kostke.

Składniki (na 8 zdrowych Rozików):

  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 80 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej chlebowej (w najgorszym przypadku zwykłej pszennej)
  • 1 łyżka ziarenek siemienia lnianego
  • 2 duże łyżki nasion słonecznika 
  • 1 duża łyżka ziaren sezamu białego
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • Szczypta soli
  • 90 ml syropu klonowego
  • 1 płaska, mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego rozpuszczonego lub zwykłego masło rozpuszczonego
  • 3 truskawki pokrojone w bardzo małą kostkę
Zdrowe ciasteczka owsiane z truskawkami „Rozik”
Zdrowe ciasteczka owsiane z truskawkami „Rozik”

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). 
  • W misce łączymy ze sobą płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, sól, a także nasiona słonecznika, sezamu, ziarna słonecznika i siemienia lnianego. 
  • Następnie dodajemy jajko, rozpuszczone masło klarowane lub olej kokosowy, syrop klonowy oraz ekstrakt waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią, w zależności od tego, czego używamy. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką. Konsystencja ciasta jest dość trudna do mieszania, ale to nie ma znaczenia, bo ciasteczka i tak będziemy formować za pomocą dłoni.
  • Truskawki kroimy w bardzo małą kostkę i dorzucamy do ciasta. Staramy się wmieszać truskawki w ciasto lub w miarę równomiernie powciskać je łyżką w ciasto.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą dłoni formujemy małe ciasteczka, które rozpłaszczamy na blaszce. Gdy uformujemy wszystkie ciasteczka, wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut aż do lekkiego zarumienienia. Zdrowe ciasteczka owsiane z truskawkami „Rozik” gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *