Zielona sałatka ze szparagami i selerem naciowym oraz awokado, to kolejna propozycja na wykorzystanie szparagów, na których sezon wciąż trwa. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Szparagi są bardzo zdrowe i bardzo ważne w profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób.

Właściwości szparagów

Do jedzenia szparagów mogę zachęcać nieustannie. To szczególnie zdrowe warzywo, które ma wszechstronne zalety dla naszego organizmu. Dlatego w sezonie wiosennym pojawia się bardzo dużo przepisów na ich wykorzystanie, jak np. szparagi w sosie cydrowym i indykiem gotowane na parze, na które przepis tutaj. Już nie raz odpisywałam ich właściwości, ale przypomnę w dużym skrócie, że najważniejsze z ich to: zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2, poprawiają wygląd włosów oraz skóry, chronią wzrok, wzmacniają odporność, poprawiają trawienie, dbają o mózg. 

Dzisiejsze szparagi upolowałam w Gospodarstwie Rolnym w Rysinach. Uroczym, sielankowym miejscu, gdzie można kupić nie tylko szparagi, ale i inne warzywa oraz kwiaty.

Można tu napić się pysznej kawy i spróbować miejscowych wypieków, bo jest tu także piekarnia, w której warto kupić świeżo wypiekany chleb i drożdżówki.

Stare gospodarstwo z duszą i miłym klimatem. Polecam wszystkim, którzy będą w okolicy.

Składniki (na 4 porcje):

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 3 łodygi selera naciowego
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Na dressing: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki parmezanu startego na tarce o grubych oczkach
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w „ósemki”. Szparagi gotujemy w nieosolonej wodzie (pamiętajcie, aby oderwać zdrewniałe końcówki szparagów, a właściwie odłamać) przez około 3 minuty od momentu, gdy zacznie wrzeć woda. Następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę.

Łodygi selera naciowego myjemy i kroimy w kostkę. Awokado myjemy, pozbywamy się skórki (pestkę zostawiamy, przyda się) i kroimy w kostkę. Dorzucamy do reszty. Mieszamy. Ze składników na dressing przygotowujemy mieszaninę. Natkę pietruszki siekamy na drobno. Posypujemy składniki w misce, a następnie całość polewamy dressingiem.

Na wierzchu układamy  jajka pokrojone w ósemki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz startym parmezanem. Można dodać szczyptę soli. Ja dodatkowo ścieram na tarce pestkę z awokado i posypuję odrobinę na wierzchu. Szybka w wykonaniu zielona sałatka ze szparagami i selerem naciowym oraz awokado gotowa. Smacznego!

2 thoughts on “Zielona sałatka ze szparagami i selerem naciowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *