Ziemniaki z soczewicą czarną i pistacjami, czyli ekspresowy obiad w stylu wege. Dobrze zbilansowany w witaminy i składniki mineralne, smaczny i szybki w przygotowaniu. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ziemniaki z soczewicą czarną i pistacjami
Ziemniaki z soczewicą czarną i pistacjami

W dobrze zbilansowanej diecie wegetariańskiej powinna się znaleźć grupa roślin strączkowych, a szczególnie soczewica, która jest świetnym zamiennikiem mięsa. Wchłanialność białka z soczewicy jest na poziomie ponad 80 procent, co plasuje ją na pozycji lidera w rankingu najlepiej przyswajalnego przez człowieka roślinnego źródła białka.

Właściwości soczewicy czarnej

Czarna soczewica to także znakomity produkt dla wszystkich osób dbających o sylwetkę, gdyż jest niskokaloryczna, a ma wysoki indeks sytości, co sprawia, że po jej zjedzeniu nie odczuwamy zbyt szybko głodu. Ma tez niski indeks glikemiczny, więc bardzo dobrze sprawdzi się w diecie osób zmagających się z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Dodatkowo warto wspomnieć, że soczewica to dobre źródło kwasu foliowego i potasu (polecanego w problemach z nadciśnieniem tętniczym), a także żelaza niezbędnego dla procesów krwiotwórczych.

ZOBACZ TAKŻE: TIAN PROWANSALSKI, CZYLI ZAPIEKANKA WARZYWNA Z PARMEZANEM

Składniki (dla 2 osób):

  • 1/2 szklanki (o pojemności 250 ml) czarnej soczewicy (moczymy ją 2 godziny przed planowanym gotowaniem, w ten sposób będzie bardziej lekkostrawna)
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka pistacji
  • 4 pieczarki
  • 2 szyki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Świeża natka pietruszki do posypania 
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Soczewicę moczymy minimum 2 godziny przed planowanym gotowaniem – zmieniamy 2 razy wodę, a następnie gotujemy w bardzo delikatnie osolonej wodzie.
  • Ziemniaki gotujemy obrane i pokrojone w kostkę w delikatnie osolonej wodzie aż będą miękkie.
  • Sezam podprażamy na suchej patelnia aż się zarumieni i odkładamy na bok.
  • Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Cały czas mieszając podsmażamy aż do zarumienienia. Dodajemy także czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki pokrojone w plastry. Całość smażymy. 
  • Na koniec dodajemy ziemniaki, soczewicę i doprawiamy całość sosem sojowym, majerankiem oraz szczyptą pieprzu. Wszystko mieszamy. 
  • Z wierzchu posypujemy sezamem oraz pistacjami posiekanymi na drobno. Przed podaniem dodajemy natkę pietruszki posiekaną na drobno. Ziemniaki z soczewicą czarną i pistacjami – szybki obiad wegetariański gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *