Zimowa sałatka z cykorią i jarmużem to spora dawka witamin i składników mineralnych, których zimą niestety szczególnie nam brakuje. Sprawdzi się na kolację, ale również jako posiłek do pracy.
Warzywo, którego nie odmawiam sobie szczególnie zimą jest cykoria. Dlaczego? To doskonałe źródło sodu, potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku a także witamin z grupy B, witaminy A i C oraz kwasu foliowego.
W smaku cykoria jest lekko gorzka, za co odpowiadają laktucyna i laktukopikryna odgrywające istotną rolę w trawieniu. Poza tym cykoria ma działanie krwiotwórcze, co istotne dla walczących z anemią oraz poprawia funkcjonowanie nerek i wątroby.
Dzięki obecności beta-karotenu wpływa na młody wygląd skóry. Co najważniejsze jest niskokaloryczna, bo główka cykorii to średnio 28 kcal. Sezon na cykorię trwa od listopada do kwietnia, dobrze więc włączyć ją do diety kosztem innych sałat obecnych w sklepach zimą, na które aktualnie nie jest sezon.
Składniki (na 4 porcje):
- 50 g suchego makaronu razowego, np. typu świderki
- Garść jarmużu
- 1 duża cykoria
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- 1 niewielki brokuł
- Garść groszku, może być konserwowy
- Pół czerwonej cebuli
- Około 80 g udźca z indyka ugotowanego (u mnie pozostałość z obiadu, jest to dodatek opcjonalny)
Na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Sok z połowy cytryny
- Sól, pieprz, bazylia
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Podobnie postępujemy z brokułem. Makaron i brokuł odcedzamy z wody i pozostawiamy na boku. Jarmuż i cykorię myjemy. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki, a cykorię siekamy na mniejsze kawałki. Warzywa umieszczamy w dużej misce i ze sobą mieszamy. Dodajemy makaron i brokuł oraz suszone pomidory, które kroimy na mniejsze kawałki. Na całość rozsypujemy cebulę pokrojoną w pióra.
Dorzucamy groszek, jeszcze lepiej gdyby był to świeży groszek cukrowy. Na koniec opcjonalnie dodajemy udziec z indyka pokrojony w kostkę. Nie jest to jednak składnik konieczny.
Ze składników na dressing przygotowujemy sos. Dokładnie mieszamy i polewamy zawartość w misce.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią wedle uznania. Zimowa sałatka z cykorią i jarmużem gotowa. Smacznego!