Złote Mleko, czyli wspaniały ajurwedyjski napój ukochany szczególnie przez joginów,  to po prostu mleko z dodatkiem pasty z kurkumy, której to przypisuje się wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Złote Mleko, czyli mikstura zdrowia

Złote Mleko to moja ulubiona mikstura w sezonie jesienno-zimowym, którą popijam regularnie niczym sok Gumisie sok z gumijagód. Dodaje energii, podnosi odporność, leczy i wpływa na dobry nastrój. Dlaczego? Wszystkiemu winna kurkuma.

Kurkuma, czyli główny składnik pasty, to przyprawa znana od czasów starożytnych, która nie tylko służy w kuchni jako naturalny barwnik, ale przede wszystkim ma wiele cennych właściwości dla naszego organizmu. Kurkuma zwiera w swoim składzie kumarynę, która ma właściwości silnie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Bardzo dobrze wspomaga oczyszczanie wątroby i nerek, wzmacnia stawy. Ponadto badania pokazały, że ma również właściwości redukujące cholesterol, czy wspomagające usuwanie toksyn z organizmu człowieka. Działa korzystnie na układ pokarmowy, a konkretnie na jelita.

Złote Mleko, czyli mikstura zdrowia

W związku z tym staram się dodawać kurkumę w postaci pasty do wszystkiego, do czego jest to tylko możliwe. Zwłaszcza, że w niewielkich ilościach nie jest specjalnie wyczuwalna. Gdy dodamy za dużo, da się wyczuć gorzki posmak, jednak pod wpływem gotowania smak ten lekko łagodnieje. Ważne aby mieć świadomość, że niektórych kurkuma może uczulać (niewiele takich przypadków), więc jeśli nigdy jej nie próbowałeś, zacznij od małych porcji.

Złote Mleko, czyli mikstura zdrowia

Kurkumę można kupić zarówno w korzeniu – świeżą, jak i zmieloną w postaci proszku. Jednak co ciekawe, aby kurkuma uwolniła swoje drogocenne właściwości i aby były one skutecznie pochłaniane przez organizm, powinna być poddana powolnemu gotowaniu w mieszaninie z wodą. Najlepiej przez kilka minut i zawsze w towarzystwie czarnego pieprzu. Połączenie kurkumy i czarnego pieprzu widocznie zwiększa poziom dopaminy i serotoniny w mózgu oraz hamuje aktywność enzymu, którego podwyższony wynik odpowiedzialny jest za depresję. Powinna być też łączona z tłuszczem, np. z masłem klarowanym.

Złote Mleko, czyli mikstura zdrowia

Najlepiej więc przygotować sobie domową pastę z kurkumy, którą można przechowywać w  lodówce przez około dwa tygodnie i dodawać do wszystkiego. Uwaga, przechowujemy ją w szklanym pojemniku.

Złote Mleko, czyli mikstura zdrowia

Szczególnie polecam wykorzystać pastę z kurkumy do przyrządzenia eliksiru zdrowia, a więc tytułowego Złotego Mleka. Wspaniale podnosi odporność. Regularne picie może zdziałać cuda, bo działa silnie antynowotworowo, wzmacniająco i przede wszystkim przeciwdepresyjnie – poprawiając nastrój i samopoczucie, co ważne teraz, w okresie jesienno-zimowym. Z dodatkiem imbiru to istna mikstura zdrowia pomocna w walce z przeziębieniem i wszelkimi infekcjami. Ale po kolei. Jak przygotować pastę?

Składniki na pastę:

  • 3 łyżki kurkumy w proszku
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Przygotowanie:

W małym garnuszku wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kurkumę oraz pieprz i cały czas mieszając gotujemy przez około 8 minut na wolnym ogniu. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Należy pilnować aby pasta się nie przypaliła.

Jak przygotować Złote Mleko?

Składniki na Złote Mleko (1 porcja):

  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego
  • 1/3 łyżeczki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • Odrobina miodu do smaku
  • szczypta cynamonu
  • Świeży korzeń imbiru starty na tarce o drobnych oczkach (1 łyżeczka)

Złote Mleko, czyli mikstura zdrowia

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy i dodajemy pastę, odrobinę miodu oraz starty korzeń imbiru i wszystko mieszamy. Gotowe. Bardzo dobrze jest wypić Złote Mleko tuż przed snem, gdyż dobrze wpływa na regenerację i spokojny sen. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *