Żołądki drobiowe w sosie grzybowym, czyli podroby z kurczaka na topie. Kiedyś nie kojarzyły mi się jakoś szczególnie wyśmienicie, a talerz często je gotuję.

Wątróbka, żołądki, czy to w ogóle powinno się jeść? Pewnie, że mama wciskała mi wątróbkę w dzieciństwie, bo dużo żelaza itd., ale nie czerpałam z jej jedzenia jakichś szczególnych wrażeń smakowych.

Żołądki drobiowe duszone  sosie grzybowym
Żołądki drobiowe duszone w sosie grzybowym

Dziś na obiad żołądki drobiowe w sosie grzybowym, a w zasadzie w sosie własnym, ale dodatkowo podduszone z grzybami. Żołądki drobiowe polubiłam podczas wyjazdu do Paryża. Krótki pobyt w Paryżu i wizyta w restauracji Le Chateau Landon na nowo odkryła mi ten smakołyk. Przy okazji polecam wszystkim szukającym niezłego jedzenia w okolicach dworca Gare du Nord w Paryżu.

ZOBACZ TAKŻE: WĄTRÓBKA DUSZONA Z CEBULĄ I JABŁKIEM -PYSZNY PRZEPIS

Żołądki drobiowe duszone w sosie grzybowym to fajna odmiana od mięsa na przykład z piersi kurczaka czy wieprzowiny, które są zdecydowanie bardziej popularne, a poza tym mają sporą zawartość białka, niewiele tłuszczu i są bardzo tanie (około 6 zł za kilogram), więc to dodatkowe plusy. Nie każdy jednak potrafi je przyrządzić, a to naprawdę proste, może trochę czasochłonne.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • Kilogram świeżych żołądków drobiowych
  • 6 grzybków suszonych
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, papryka słodka mielona
  • Marchewka
  • Kawałek selera
  • Mała cebula
  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Żołądki dokładnie myjemy, obrabiamy z tłuszczu i zanieczyszczeń, kroimy na drobne kawałki (to dość czasochłonne zajęcia). Zalewamy gorącą wodą, aż do zakrycia i dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, szczyptę soli, łyżeczkę papryki słodkiej oraz ziele angielskie (4 kropki), liście laurowe (2 duże listki) i dusimy przez około 40 minut.

Następnie dodajemy podsmażoną delikatnie cebulkę i grzybki wraz z wodą, w której się moczyły (wcześniej należy suszone grzybki oczyścić i namoczyć na parę godzin).

Gotujemy jeszcze 20 minut, dodajemy pieprz i sól do smaku oraz śmietanę. W tym czasie wywaru z żołądków i grzybów jest na tyle, że śmietana zagęści sos. Można też śmiało nie dodawać grzybków, też będzie bardzo smacznie. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Naprawdę pycha!

Żołądki drobiowe duszone  sosie grzybowym
Żołądki drobiowe duszone sosie grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *