Zrazy wegetariańskie z sosem pieczarkowym to propozycja na smaczny i zdrowy obiad w stylu wege. Są bardzo sycące, pełne witamin i aromatu grzybowego. Prawie nie czuć, że są bezmięsne.

Zrazy to danie tradycyjne w kuchni polskiej, a zwłaszcza w śląskiej. Dziś proponuję jednak zrazy zupełnie inne, bo z kaszą pęczak i warzywami. Naprawdę przypominają te tradycyjne i choć zagorzałych lubiczów mięsa nie przekonają, to wszystkich kochających zdrowe jedzenie tak. Nie są może najszybsze w przygotowaniu, ale to nie jest ważne, bo ich smak wynagrodzi pracę. A tak przy okazji, na blogu jest już przepis na zrazy mięsne, tutaj, który też polecam.

Właściwości kaszy pęczak

Podstawą tych zrazów jest kasza pęczak. Warto wspomnieć, że kasza pęczak należy do bardzo zdrowych kasz. Zawiera dużo błonnika, który mocno wspiera perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami. To z kolei również wpływa na obniżenie poziomu tzw. „złego” cholesterolu oraz trójglicerydów. Regularne spożywanie kaszy pęczak przez kilka miesięcy to zmniejszenie tych parametrów aż o ponad dwadzieścia procent. Poza tym wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. 

Źródło witaminy K

Kasza pęczak to także doskonałe źródło witaminy K, która niezbędna jest w uszczelnieniu naczyń krwionośnych i chroni przed żylakami oraz zakrzepami. Ma niski indeks glikemiczny, więc mogą po nią sięgać osoby zmagające się z cukrzycą czy insulinoopornością. Za to spora ilość związków mineralnych zawartych w pęczaku korzystnie wpływa na pracę trzustki oraz śledziony. 

Składniki (na 6 zrazów):

  • 1 1/3 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
  • mała cebula
  • 1 marchewka
  • 12 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • Łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Só, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Plus do obsmażenia 2 łyżki oleju rzepakowego

Do panierki: 1/3 szklanki bułki tartej

Na sos pieczarkowy:

  • 250 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • ząbek czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki mleka owsianego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej przesianej przez sitko

Przygotowanie:

Ugotowaną i wystudzoną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę posiekaną na drobno oraz pieczarki obrane i pokrojone na małe kawałki. Na koniec dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz kaszę.

Doprawiamy przyprawami do smaku. Całość przesypujemy do miski po kaszy. Tam dodajemy jajko i bułkę tartą. Na talerzu wysypujemy bułkę tartą do obtoczenia zrazów i z masy w misce formujemy zrazy, a następnie obtaczamy w bułce i podsmażamy na oleju z każdej strony. Gdy obsmażymy wszystkie zrazy wyjmujemy je na talerz i odsączamy ewentualnie z nadmiaru oleju.

Przygotowanie sosu

Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekną na drobno cebulę oraz małe pieczarki i całość podsmażamy aż do zarumienienia. Dolewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i także dodajemy do zwartości na patelni.

Doprawiamy solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Wsypujemy siemię lniane i wlewamy mleko. Chwilę gotujemy. Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Usmażone zrazy polewamy sosem pieczarkowym na półmisku. Zrazy wegetariańskie z kaszą pęczak gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *