Zupa gołąbkowa to rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna zupa, w sam raz na obiad po ciężkim dniu w pracy. I najlepiej przygotować od razu więcej porcji. Raz spróbujecie, już zawsze będziecie wracać do tego przepisu.
Ktoś powie: to profanacja gołąbków! I trochę będzie miał w tym racji, bo nie ma co się oszukiwać, gołąbki czy to mięsne czy wegetariańskie są po prostu przepyszne. Ale zupa gołąbkowa to dobre rozwiązanie z punktu widzenia oszczędności czasu. Bo przecież tradycyjne gołąbki wymagają jednak nieco zachodu, a zupa gołąbkowa pozwala na pominięcie kilku etapów.

ZOBACZ TAKŻE: PASZTET Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ – ŁATWY PRZEPIS
W wersji mięsnej używamy mięsa mielonego. Ale możemy w ten sam sposób przygotować wersję roślinną. W wersji wegetariańskiej polecam soczewicę czerwoną lub fasolkę czerwoną.
Składniki (na 8 porcji):
- 400-500 g mielonego mięsa z indyka
- 2 marchewki
- mały kawałek selera
- Około 10 cm białej części pora
- 60 g kaszy jęczmiennej (można też użyć ryżu, czyli tak jak to wygląda w oryginalnym przepisie na gołąbki )
- 1/2 małej kapusty włoskiej, jeśli jest duża to około 1/4 wystarczy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-3,5 litra wody
- 1 łyżka keczupu, najlepiej domowego, ale można pominąć ten składnik
- 6 dojrzałych pomidorów gruntowych lub pól litra passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej w proszku
- 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewki oraz seler obieramy, myjemy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por siekamy w talarki. Kapustę szatkujemy/kroimy na cienkie plastry i przemywamy pod bieżącą wodą na durszlaku. Cebulę siekamy w pióra.
- W dużym garnku podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną w pióra cebulę. Gdy cebula się lekko zarumieni dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy co chwilę mieszając.
- W dalszej kolejności dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Do zawartości w garnku dodajemy także przyprawy (oprócz soli i pieprzu) i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie całość zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut.
- Dodajemy kasze lub ryż w zależności czego używamy i dalej gotujemy do aż miękkości kaszy lub ryżu.
- W międzyczasie przygotowujemy pomidory gruntowe (jeśli używamy passaty pomidorowej albo pomidorów z puszki, to po prostu dodajemy wybrany składnik do garnka), które obieramy ze skórki, wycinamy łykową część i blendujemy na przecier. Wlewamy do garnka z zupą, dodajemy również keczup. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku wedle uznania. Zupa gołąbkowa, czyli pożywna zupa po pracy gotowa. Smacznego!