Zupa gołąbkowa to rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna zupa, w sam raz na obiad po ciężkim dniu w pracy. I najlepiej przygotować od razu więcej porcji. Raz spróbujecie, już zawsze będziecie wracać do tego przepisu.

Ktoś powie: to profanacja gołąbków! I trochę będzie miał w tym racji, bo nie ma co się oszukiwać, gołąbki czy to mięsne czy wegetariańskie są po prostu przepyszne. Ale zupa gołąbkowa to dobre rozwiązanie z punktu widzenia oszczędności czasu. Bo przecież tradycyjne gołąbki wymagają jednak nieco zachodu, a zupa gołąbkowa pozwala na pominięcie kilku etapów.

Zupa gołąbkowa, czyli pożywna zupa po pracy
Zupa gołąbkowa, czyli pożywna zupa po pracy

ZOBACZ TAKŻE: PASZTET Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ – ŁATWY PRZEPIS

W wersji mięsnej używamy mięsa mielonego. Ale możemy w ten sam sposób przygotować wersję roślinną. W wersji wegetariańskiej polecam soczewicę czerwoną lub fasolkę czerwoną.

Składniki (na 8 porcji):

  • 400-500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera 
  • Około 10 cm białej części pora
  • 60 g kaszy jęczmiennej (można też użyć ryżu, czyli tak jak to wygląda w oryginalnym przepisie na gołąbki )
  • 1/2 małej kapusty włoskiej, jeśli jest duża to około 1/4 wystarczy 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-3,5 litra wody
  • 1 łyżka keczupu, najlepiej domowego, ale można pominąć ten składnik
  • 6 dojrzałych pomidorów gruntowych lub pól litra passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej w proszku
  • 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewki oraz seler obieramy, myjemy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por siekamy w talarki. Kapustę szatkujemy/kroimy na cienkie plastry i przemywamy pod bieżącą wodą na durszlaku. Cebulę siekamy w pióra.
  • W dużym garnku podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną w pióra cebulę. Gdy cebula się lekko zarumieni dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy co chwilę mieszając. 
  • W dalszej kolejności dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 
  • Do zawartości w garnku dodajemy także przyprawy (oprócz soli i pieprzu) i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie całość zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. 
  • Dodajemy kasze lub ryż w zależności czego używamy i dalej gotujemy do aż miękkości kaszy lub ryżu.
  • W międzyczasie przygotowujemy pomidory gruntowe (jeśli używamy passaty pomidorowej albo pomidorów z puszki, to po prostu dodajemy wybrany składnik do garnka), które obieramy ze skórki, wycinamy łykową część i blendujemy na przecier. Wlewamy do garnka z zupą, dodajemy również keczup. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku wedle uznania. Zupa gołąbkowa, czyli pożywna zupa po pracy gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *