Zupa grzybowa kojarzy mi się bardzo miło, bo z Wigilią. Oprócz Wigilii udaje mi się ją zrobić kilka razy do roku. Kluczem do smacznej „grzybowej” są oczywiście grzyby.

zupa grzybowa
Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Niestety, ale grzyby suszone, które są sprzedawane w sklepie często zawierają same ogonki, a to kapelusze nadają cały aromat. Wato więc zwrócić na to uwagę przy zakupie. Poza tym zaopatrzone są w dodatki w postaci zasuszonej ściółki, czy leśnych, małych stworzeń.

Najlepiej samemu nazbierać i zasuszyć, choć wiadomo jak jest. Nie zawsze udaje się wybrać do lasu w czasie wysypu grzybów. Czasem zwyczajnie nie potrafimy też zbierać grzybów, wtedy najlepiej zaufać ekspertom lub kupić w sklepie.

W sezonie grzybowym najlepiej zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów, wtedy aromat i przepyszny smak gwarantowany. Zapach grzybów będzie się przyjemnie unosił w całym domu.

ZOBACZ TAKŻE: KREM Z KUREK

Składniki na zupę grzybową dla 4-5 osób:

  • 10 suszonych grzybów średniej wielkości
  • Marchewka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • Mała cebula
  • Około 2 l wody
  • Łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 12 procent
  • Sól, pieprz
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka siekanego koperku
zupa grzybowa

Przygotowanie:

Grzyby starannie opłukać, zalać wodą i na kilka godzin odstawić. Gotujemy wywar warzywny z wody, marchewki, pora, selera z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

W międzyczasie wymoczone grzyby kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na łyżce masła (nie wylewamy wody, w której moczyły się grzyby), dorzucamy posiekaną cebulę i jeszcze chwilę podsmażamy i całość dodajemy do wywaru, podobnie wodę z moczenia grzybów dolewamy do wywaru i gotujemy aż do miękkości grzybów.

Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną zupą oraz sól i pieprz wedle uznania do smaku, posypujemy koperkiem, podajemy z ulubionym makaronem. Oto moja zupa grzybowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *