Zupa grzybowa kojarzy mi się bardzo miło, bo z Wigilią. Oprócz Wigilii udaje mi się ją zrobić kilka razy do roku. Kluczem do smacznej „grzybowej” są oczywiście grzyby.
Niestety, ale grzyby suszone, które są sprzedawane w sklepie często zawierają same ogonki, a to kapelusze nadają cały aromat. Wato więc zwrócić na to uwagę przy zakupie. Poza tym zaopatrzone są w dodatki w postaci zasuszonej ściółki, czy leśnych, małych stworzeń.
Najlepiej samemu nazbierać i zasuszyć, choć wiadomo jak jest. Nie zawsze udaje się wybrać do lasu w czasie wysypu grzybów. Czasem zwyczajnie nie potrafimy też zbierać grzybów, wtedy najlepiej zaufać ekspertom lub kupić w sklepie.
W sezonie grzybowym najlepiej zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów, wtedy aromat i przepyszny smak gwarantowany. Zapach grzybów będzie się przyjemnie unosił w całym domu.
Składniki na zupę grzybową dla 4-5 osób:
- 10 suszonych grzybów średniej wielkości
- Marchewka
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- Mała cebula
- Około 2 l wody
- Łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 12 procent
- Sól, pieprz
- 3 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka siekanego koperku
Przygotowanie:
Grzyby starannie opłukać, zalać wodą i na kilka godzin odstawić. Gotujemy wywar warzywny z wody, marchewki, pora, selera z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
W międzyczasie wymoczone grzyby kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na łyżce masła (nie wylewamy wody, w której moczyły się grzyby), dorzucamy posiekaną cebulę i jeszcze chwilę podsmażamy i całość dodajemy do wywaru, podobnie wodę z moczenia grzybów dolewamy do wywaru i gotujemy aż do miękkości grzybów.
Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną zupą oraz sól i pieprz wedle uznania do smaku, posypujemy koperkiem, podajemy z ulubionym makaronem. Zupa grzybowa z suszonych grzybów gotowa. Smacznego!