Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to propozycja na jesienną – ale nie tylko jesienną – rozgrzewającą zupę. Nie ma nic bardziej kojącego w chłodny, dżdżysty dzień niż miska gorącej grzybowej.

Jesień i zima to czas zup. Zdecydowanie w zimnych miesiącach smakują najlepiej. Plus mają wspaniałe właściwości rozgrzewające. Taką sztandarową zupą na jesień jest zupa grzybowa. Najlepiej ze świeżych grzybów, choć oczywiście można ją przygotować także z mrożonych. Zapach unoszący się w domu w czasie jej gotowania to jeden z lepszych zapachów, jakie pojawiają się w kuchni. Nie da się go nie pokochać, tak jak i nie da się nie pokochać pysznej zupy grzybowej.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - najprostszy przepis
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów – najprostszy przepis

ZOBACZ TAKŻE: KREM Z DYNI Z CHIPSAMI Z BATATÓW

Składniki: (na 6 małych lub 4 większe porcje):

  • 700 g grzybów (podgrzybków, prawdziwków lub mieszanki) świeżych lub mrożonych – grzyby mrożone należy wcześniej rozmrozić
  • duża łyżka masła klarowanego (w wersji wege 1 łyżka oleju rzepakowego)
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • ząbek czosnku
  • duża marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka śmietany 12 procent lub śmietany kokosowej
  • 100 ml mleka roślinnego lub krowiego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 litry wywaru warzywnego lub wody przefiltrowanej
  • Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania grzybów, które oczyszczamy z fragmentów ściółki, myjemy na durszlaku i kroimy na mniejsze kawałki.
  • W garnku na maśle lub oleju, w zależności czego używamy, podsmażamy cebulę posiekaną na drobno, a następnie, gdy już się zarumieni, dorzucamy do niej oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Cały czas mieszając podsmażamy grzyby.
  • Następnie wlewamy wywar warzywny lub wodę, a także dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.
  • W międzyczasie dodajemy obraną, umytą i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, a także ziemniaki pokrojone w kostkę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość gotujemy jeszcze 10 minut do miękkości ziemniaków. 
  • Zupę doprawiamy solą, pieprzem do smaku, a także dodajemy łyżkę śmietany, sok z cytryny i mleko roślinne. Na koniec dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *