Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to propozycja na jesienną – ale nie tylko jesienną – rozgrzewającą zupę. Nie ma nic bardziej kojącego w chłodny, dżdżysty dzień niż miska gorącej grzybowej.

Jesień i zima to czas zup. Zdecydowanie w zimnych miesiącach smakują najlepiej. Plus mają wspaniałe właściwości rozgrzewające. Taką sztandarową zupą na jesień jest zupa grzybowa. Najlepiej ze świeżych grzybów, choć oczywiście można ją przygotować także z mrożonych. Zapach unoszący się w domu w czasie jej gotowania to jeden z lepszych zapachów, jakie pojawiają się w kuchni. Nie da się go nie pokochać, tak jak i nie da się nie pokochać pysznej zupy grzybowej.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - najprostszy przepis
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów – najprostszy przepis

ZOBACZ TAKŻE: KREM Z DYNI Z CHIPSAMI Z BATATÓW

Składniki: (na 6 małych lub 4 większe porcje):

  • 700 g grzybów (podgrzybków, prawdziwków lub mieszanki) świeżych lub mrożonych – grzyby mrożone należy wcześniej rozmrozić
  • duża łyżka masła klarowanego (w wersji wege 1 łyżka oleju rzepakowego)
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • ząbek czosnku
  • duża marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka śmietany 12 procent lub śmietany kokosowej
  • 100 ml mleka roślinnego lub krowiego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 litry wywaru warzywnego lub wody przefiltrowanej
  • Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania grzybów, które oczyszczamy z fragmentów ściółki, myjemy na durszlaku i kroimy na mniejsze kawałki.
  • W garnku na maśle lub oleju, w zależności czego używamy, podsmażamy cebulę posiekaną na drobno, a następnie, gdy już się zarumieni, dorzucamy do niej oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Cały czas mieszając podsmażamy grzyby.
  • Następnie wlewamy wywar warzywny lub wodę, a także dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.
  • W międzyczasie dodajemy obraną, umytą i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, a także ziemniaki pokrojone w kostkę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość gotujemy jeszcze 10 minut do miękkości ziemniaków. 
  • Zupę doprawiamy solą, pieprzem do smaku, a także dodajemy łyżkę śmietany, sok z cytryny i mleko roślinne. Na koniec dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *