Zupa koperkowa z młodymi warzywami to kolejna z propozycji na wiosenną zupę. Pachnie niezwykle pięknie, jest bardzo pożywna i zdrowa, a przy tym niskokaloryczna.

Koperek od zawsze kojarzy mi się z wiosną i latem w kuchni. Kiedyś wydawało mi się, że nie można nie lubić koperku. Teraz wiem, że są takie osoby. Ja jednak należy do grupy tych, którzy koperek dodają do wszystkiego, za wyjątkiem kawy. 

Zupa koperkowa z młodymi warzywami
Zupa koperkowa z młodymi warzywami

Mało osób wie o tym, że koperek jest bardzo zdrowy. Dla większości to po prostu zielenina dekoracyjna. Z czego wynikają zdrowotne właściwości koperku?

Powinny się z nim zaprzyjaźnić osoby cierpiące na problemy z niestrawnością i wzdęciami. Olejki eteryczne zawarte w koperku wspomagają wydzielanie żółci oraz soków trawiennych, a także pobudzają perystaltykę jelit ułatwiając tym samym trawienie. Działają również kojąco na bóle i skurcze brzucha. Koperek ma właściwości silnie antyutleniające. Co ciekawe, stawia się je na równi z właściwościami witaminy C.

ZOBACZ TAKŻE: BOTWINKA – WIOSENNA ZUPA Z MŁODYCH WARZYW

Koperek to także działanie obniżające poziom tzw. „złego” cholesterolu, a także działanie silnie antybakteryjne. Zwłaszcza na bakterie gronkowca złocistego. I na koniec, koperek działa kojąco na nerwy i pomaga redukować stres, a to wszystko dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B.

Składniki (na 6-7 porcji):

  • 2 pęczki koperku
  • 2 marchewki
  • Około 10 cm białej części pora
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 litry wody (można tez użyć wywaru warzywnego lub mięsnego)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany 12 procent lub w wersji wegańskiej pół szklanki napoju (mleka) roślinnego

Przygotowanie:

  • Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki kroimy w małą kostkę.
  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę podgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub masła klarowanego. Wrzucamy por posiekany na drobno  i chwilę mieszając podsmażamy. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażamy.
  • Wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez około 15 minut. Dorzucamy startą na tarce marchewkę i gotujemy jeszcze kilka minut.
  • Na koniec dodajemy kurkumę i posiekany na drobno koperek oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Gotujemy kilka minut. Zabielamy śmietaną lub napojem roślinnym. Zupa koperkowa z młodymi warzywami gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *