Rozgrzewający, aromatyczny, sycący, zdrowy, dobry na wzmocnienie odporności – zupa krem z czosnku. Jak większość zup-kremów szybki w przygotowaniu. Uwaga! Nie jest ostry, gdyż czosnek w czasie obróbki łagodnieje. Na zdrowie!

Zupa krem z czosnku
Zupa krem z czosnku

Składniki (porcja dla 4 osób):
• 1,5 litra bulionu drobiowego bądź warzywnego
• 8 ząbków czosnku
• 2 marchewki
• kawałek selera
• 4 ziemniaki
• około 10 cm białej części pora
• ¾ szklanki białego półwytrawnego wina
• łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka śmietany 12 procent
• sól, pieprz do smaku

Zupa krem z czosnku
Zupa krem z czosnku

Przygotowanie:
Czosnek obieramy i razem z porem siekamy na drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej czosnek oraz por. Ziemniaki, marchewkę, seler obieramy, myjemy a następnie kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy na patelnię. Chwilę wszystko podsmażamy. W tym czasie doprowadzamy do wrzenia bulion. Na patelnię z warzywami wlewamy wino i czekamy aż odparuje nadmiar alkoholu, następnie całą zawartość umieszczamy w garnku z bulionem. Wszystko razem gotujemy pod przykryciem do zmięknięcia warzyw (około 15 minut). Na koniec dodajemy łyżkę śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i po lekkim wystudzeniu blendujemy. Zupa krem z czosnku najlepiej smakuje z grzankami bądź z podsmażoną kiełbasą lub boczkiem w wersji bardziej bogatej. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *