Fenkuł, czy jak kto woli – koper włoski, to warzywo bardzo bogate w witaminę C. Już jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Poza tym ma sporo potasu i przeciwutleniaczy, a także jest niskokaloryczny, dlatego dziś na obiad zupa krem z fenkuła. Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca.

Zupa krem z fenkuła
Zupa krem z fenkuła

Składniki (porcja dla 4 osób):
• 1 duży fenkuł
• 2 spore ziemniaki
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 1 cebula
• około 10 cm białej części pora
• 1,5 litra bulionu drobiowego bądź warzywnego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki suszonego tymianku
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżeczka jogurtu greckiego

Zupa krem z fenkuła
Zupa krem z fenkuła

Przygotowanie:
W rondlu bądź na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Fenkuł, cebulę i por obieramy, myjemy i siekamy na drobno. Wrzucamy do rondla i obsmażamy do zarumienienia. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy do rondla.

Zupa krem z fenkuła
Zupa krem z fenkuła

Doprawiamy kurkumą i tymiankiem. Bulion podgrzewamy, dorzucamy do niego zawartość rondla. I gotujemy po przykryciem około 10-15 minut do miękkości. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy jogurt grecki i po chwili zdejmujemy z palnika. Blendujemy na gładką masę. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *