Pyszny obiad na dziś. Zupa krem z kalarepy, dla wszystkich miłośników tego bogatego w witaminę C, witaminy z grupy B, niskokalorycznego warzywa. Prosta w wykonaniu, szybka i bardzo pożywna z grzankami własnej roboty.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- około 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 kalarepy
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- kawałek selera
- ząbek czosnku
- kawałek, około 3 cm białej części pora
- pół łyżeczki oleju kokosowego
- pół szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku, liść laurowy, 2 ziela angielskie
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, por siekamy na drobno i podsmażamy na oleju kokosowym, cały czas mieszając. Bulion podgrzewamy i wrzucamy do niego podsmażone warzywa.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do garnka. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut do miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, dolewamy mleko i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Podajemy z grzankami i świeżą natką pietruszki. Smacznego!