Pyszny obiad na dziś. Zupa krem z kalarepy, dla wszystkich miłośników tego bogatego w witaminę C, witaminy z grupy B, niskokalorycznego warzywa. Prosta w wykonaniu, szybka i bardzo pożywna z grzankami własnej roboty.

Zupa krem z kalarepy
Zupa krem z kalarepy

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • około 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 kalarepy
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • kawałek selera
  • ząbek czosnku
  • kawałek, około 3 cm białej części pora
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz do smaku, liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, por siekamy na drobno i podsmażamy na oleju kokosowym, cały czas mieszając. Bulion podgrzewamy i wrzucamy do niego podsmażone warzywa.

Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do garnka. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut do miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, dolewamy mleko i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Podajemy z grzankami i świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *