Po świątecznym obżarstwie czas powrócić do zdrowych nawyków jedzenia. Dziś na obiad zupa krem z pieczarek na wywarze warzywnym. Po prostu pyszna . Podana z ziarnami słonecznika to samo zdrowie.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1,5 l wody
- 1 duża marchewka
- mała pietruszka
- kawałek selera
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- kawałek białej części pora
- 2 suszone kapelusze dowolnych grzybów leśnych
- ząbek czosnku
- 250 g pieczarek
- sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- szczypta lubczyku
- garść świeżych ziaren słonecznika
- łyżka masła
- pół szklanki mleka
Przygotowanie:
Suszone grzyby namaczamy w wodzie godzinę przed planowanym gotowaniem. Wodę gotujemy, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe oraz marchewkę, pietruszkę, seler obrane i pokrojone w kostkę. Dorzucamy namoczone suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
W międzyczasie na łyżce masła podsmażamy obrane i pokrojone na małe kawałki pieczarki oraz posiekany por i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dorzucamy do wywaru i gotujemy przez 5 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę dorzucamy do garnka i gotujemy 15 minut. Dodajemy sól, pieprz, lubczyk, a na koniec mleko i natkę pietruszki.
Wyjmujemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i blendujemy na gładką masę. Oto Zupa krem z pieczarek. Podajemy ją z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Smacznego!