Po świątecznym obżarstwie czas powrócić do zdrowych nawyków jedzenia. Dziś na obiad zupa krem z pieczarek na wywarze warzywnym. Po prostu pyszna . Podana z ziarnami słonecznika to samo zdrowie.

Zupa krem z pieczarek
Zupa krem z pieczarek

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1,5 l wody
  • 1 duża marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • kawałek białej części pora
  • 2 suszone kapelusze dowolnych grzybów leśnych
  • ząbek czosnku
  • 250 g pieczarek
  • sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • szczypta lubczyku
  • garść świeżych ziaren słonecznika
  • łyżka masła
  • pół szklanki mleka

Przygotowanie:

Suszone grzyby namaczamy w wodzie godzinę przed planowanym gotowaniem. Wodę gotujemy, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe oraz marchewkę, pietruszkę, seler obrane i pokrojone w kostkę. Dorzucamy namoczone suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.

W międzyczasie na łyżce masła podsmażamy obrane i pokrojone na małe kawałki pieczarki oraz posiekany por i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dorzucamy do wywaru i gotujemy przez 5 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę dorzucamy do garnka i gotujemy 15 minut. Dodajemy sól, pieprz, lubczyk, a na koniec mleko i natkę pietruszki.

Wyjmujemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i blendujemy na gładką masę. Oto Zupa krem z pieczarek. Podajemy ją z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *