Zupa krem ze szparagów zielonych to zupa, którą można się cieszyć tylko w maju, czyli wtedy, gdy sezon szparagowy jest w pełni. Jest bardzo zdrową i smaczną zupą, a do tego szybką w przygotowaniu.
Szparagi zielone, jak już pisałam przy okazji wpisu o zapiekance ze szparagami (przepis dostępny pod linkiem poniżej), są bardzo zdrowe, więc warto włączyć je do diety i sezon wykorzystać maksymalnie. Zupa ze szparagów zielonych jest banalna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy za szparagami nie przepadają.
ZOBACZ TAKŻE: ZAPIEKANKA ZE SZPARAGAMI I MAKARONEM – EKSPRESOWA
Szparagi nie wymagają zbyt długiego gotowania, więc nie potrzeba wiele czasu, aby przygotować zdrową i wartościową zupę, a to ich kolejna zaleta.
Składniki (na 5-6 porcji):
- Duży pęczek zielonych szparagów lub 2 małe
- 1 marchewka
- Kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 2 litry przefiltrowanej wody
- 2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
- 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- 1 szklanka napoju roślinnego lub 2 łyżki śmietany 12 procent
- Pół pęczka świeżej natki pietruszki
- Garść listków bazylii
- Plus dodatkowo płatki migdałów do podania
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Seler, ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy masło klarowane lub olej rzepakowy. Podsmażamy na nim cebulę posiekaną na drobno, a następnie marchewkę, seler, ziemniaki pokrojone w kostkę. Cały czas mieszając podsmażamy aż do zarumienienia warzyw.
- Dorzucamy pokrojone szparagi (kilka główek opcjonalnie zostawiamy do dekoracji zupy na talerzu) i jeszcze chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy wodę, dodajemy ziarna ziela angielskiego a także liście laurowe i zagotowujemy zupę. Gotujemy przez 10 minut, a następnie doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Dolewamy także mleko roślinne lub śmietanę (którą należy wcześniej zahartować) i jeszcze gotujemy kilka minut.
- Dodajemy natkę pietruszki oraz listki bazylii, wyciągamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe i blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy z zarumienionymi na patelni płatkami migdałów. Zupa gotowa. Smacznego!