Zupa krem ze szparagów zielonych to zupa, którą można się cieszyć tylko w maju, czyli wtedy, gdy sezon szparagowy jest w pełni. Jest bardzo zdrową i smaczną zupą, a do tego szybką w przygotowaniu.

Zupa krem ze szparagów zielonych
Zupa krem ze szparagów zielonych

Szparagi zielone, jak już pisałam przy okazji wpisu o zapiekance ze szparagami (przepis dostępny pod linkiem poniżej), są bardzo zdrowe, więc warto włączyć je do diety i sezon wykorzystać maksymalnie. Zupa ze szparagów zielonych jest banalna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy za szparagami nie przepadają. 

ZOBACZ TAKŻE: ZAPIEKANKA ZE SZPARAGAMI I MAKARONEM – EKSPRESOWA

Szparagi nie wymagają zbyt długiego gotowania, więc nie potrzeba wiele czasu, aby przygotować zdrową i wartościową zupę, a to ich kolejna zaleta.

Składniki (na 5-6 porcji):

  • Duży pęczek zielonych szparagów lub 2 małe
  • 1 marchewka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 2 litry przefiltrowanej wody
  • 2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • 1 szklanka napoju roślinnego lub 2 łyżki śmietany 12 procent
  • Pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • Garść listków bazylii
  • Plus dodatkowo płatki migdałów do podania
Zupa krem ze szparagów zielonych
Zupa krem ze szparagów zielonych

Przygotowanie:

  • Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  • Seler, ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy masło klarowane lub olej rzepakowy. Podsmażamy na nim cebulę posiekaną na drobno, a następnie marchewkę, seler, ziemniaki pokrojone w kostkę. Cały czas mieszając podsmażamy aż do zarumienienia warzyw.
  • Dorzucamy pokrojone szparagi (kilka główek opcjonalnie zostawiamy do dekoracji zupy na talerzu) i jeszcze chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy wodę, dodajemy ziarna ziela angielskiego a także liście laurowe i zagotowujemy zupę. Gotujemy przez 10 minut, a następnie doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Dolewamy także mleko roślinne lub śmietanę (którą należy wcześniej zahartować) i jeszcze gotujemy kilka minut.
  • Dodajemy natkę pietruszki oraz listki bazylii, wyciągamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe i blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy z zarumienionymi na patelni płatkami migdałów. Zupa gotowa. Smacznego!
Zupa krem ze szparagów zielonych
Zupa krem ze szparagów zielonych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *