O zaletach szpinaku nie ma co pisać, bo chyba są znane wszystkim. Dlatego propozycja na obiad to zupa krem ze szpinaku. Prosta w wykonaniu i bardzo pożywna.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 marchewka
- 4 niewielkie ziemniaki
- około 5 cm białej części pora
- 1 ząbek czosnku przecisnięty przez praskę
- pół szklanki białego wytrawnego wina (nie jest konieczne)
- 1 lyżka masła
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz do smaku
- pół szklanki mleka
- świeżo starty parmezan do posypania
- prażona mieszanka pestek słonecznika, dyni i orzechów pinii (może być sam słonecznik)
Przygotowanie:
Przygotowujemy garnek, w którym będziemy gotować zupę oraz patelnię. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła. Ziemniaki, marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka. Podobnie robimy ze szpinakiem, gdy jest za mało pozostałego na patelni tłuszczu można dodać jeszcze odrobinę masła. Dorzucamy por posiekany na drobno i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażamy i dolewamy na patelnię wino. Gdy nie mamy wina, od razu wszystko przerzucamy do garnka. A gdy gotujemy z winem, czekamy chwilę aż odparuje nadmiar alkoholu i także przerzucamy do garnka.
Wszystko zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Na koniec zabielamy mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę jeszcze gotujemy i po lekkim wystudzeniu blendujemy na gładki krem (pamiętajmy aby przed blendowaniem pozbyć się liści laurowych i ziela angielskiego). Podajemy ze świeżo startym parmezanem i pestkami uprażonymi na suchej patelni. Dla miłośników szpinaku zupa krem ze szpinaku to niebo w gębie.