Pyszna, sycąca i dietetyczna zupa, idealna na chłodniejszy dzień. Już jeden talerz tej zupy pozwoli zaspokoić głód. Niezwykle prosta w przygotowaniu – zupa ryżowa z fasolką i pulpetami.
Składniki (porcja dla 4 osób):
• 2 l wody
• mały kawałek szpondera wołowego bądź kurczaka
• 2 marchewki
• kawałek selera
• 5 cm białej części pora
• świeża natka pietruszki
• 3 ziela angielskie
• 2 liście laurowe
• garść mrożonej fasolki
• około 80 g brązowego ryżu
• sól, pieprz do smaku
Na pulpety:
• 400 g mięsa mielonego z piersi indyka
• garść świeżo posiekanej natki pietruszki
• 1 jajko
• 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
• sól, pieprz
• pół szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Gotujemy wywar. Szponder umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy marchewkę i seler obrane i pokrojone w kostkę, por pokrojony w krążki oraz ziele angielskie i liść laurowy. Podgrzewamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie gotujemy w oddzielnym garnku ryż do miękkości.
Przygotowujemy pulpety (mieszamy wszystkie składniki) i formujemy małe kulki. Wrzucamy na wrzący wywar w garnku i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy mrożoną fasolkę, ugotowany ryż. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz świeżą natką pietruszki. Smacznego!