Zupa z ciecierzycy – pyszna, ale też bardzo zdrowa. Dużo białka roślinnego, sporo błonnika, aromatów włoskich ziół i prostota wykonania to jej główne atuty.
Zupa nie zawsze musi być wymagająca od nas wiele pracy. Czasem wystarczy kilkanaście minut, ciecierzyca, parę warzyw i sycąca, zdrowa zupa gotowa.
Przepis na zupę z ciecierzycy powstał pod wpływem spontanicznego gotowania ze składników znalezionych w domu na koniec tygodnia, jeszcze przed weekendowymi zakupami. Okazuje się, że takie eksperymenty kulinarne są najlepsze i najbardziej owocne.
Zalety ciecierzycy
Ciecierzycy nie trzeba chyba reklamować. Nie raz pojawiały się przepisy z jej udziałem na moim blogu, jak na przykład hummus, przepis tutaj lub pasztet, który to gorąco polecam, przepis tutaj. Te cudowne kuleczki mają mnóstwo właściwości cennych dla naszego organizmu: oczywiście sporo białka, czy wspomnianego błonnika, ale też posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu polecane są dla cukrzyków. Są też doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy K, a także potasu, magnezu, fosforu czy żelaza.
Składniki (na 5-6 porcji):
- 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego (ja wykorzystałam pozostałość rosołu niedzielnego, który miałam zamrożony)
- 2 łyżki passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka keczupu
- 1 słoik ciecierzycy gotowanej – może być z puszki
- 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina
- 3 marchewki
- Pół selera korzeniowego
- 3 ząbki czosnku
- kawałek około 1 cm startego imbiru
- 1 czerwona cebula
- 3 małe ziemniaki
- 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
- Po pół łyżeczki kuminu, kminku, papryki czerwonej-mielonej, majeranku
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Świeża natka pietruszki i szczypior do posypania
Przygotowanie:
W garnku, w którym będziemy gotować zupę podgrzewamy wywar. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy cebulę posiekaną na drobno, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewki i seler starte na tarce o grubych oczkach. Cały czas mieszając podsmażamy. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej podsmażamy. Następnie dolewamy wino i czekamy chwilę aż odparuje alkohol.
Zawartość patelni dodajemy do wywaru. Podobnie postępujemy z ciecierzycą ze słoika, którą odsączamy najpierw z zalewy. Dodajemy starty imbir i passatę pomidorową oraz keczup. Doprawiamy przyprawami i gotujemy do miękkości warzyw – około 12 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki i szczypiorem posiekanymi na drobno. Zupa z ciecierzycy – pyszna i szybka gotowa. Smacznego!