Zupa z papryki pieczonej należy do zup, które mogłabym jeść bardzo często. Jest niewiarygodnie mocno aromatyczna, bardzo sycąca, no i ten kolor sprawia, że je się ją także oczami. Poza tym to samo zdrowie, bo papryka należy do wyjątkowo zdrowych warzyw.
W przygotowaniu tej zupy najdłuższym etapem jest pieczenie papryki, jednak zapewniam – warto się poświęcić, bo dzięki pieczeniu papryka zachowuje wszystkie aromaty, sok i swój wyjątkowy smak. Poza tym etapem ugotowanie tej zupy to przysłowiowa „bułka z masłem”.
ZOBACZ TAKŻE: ZUPA BURACZKOWA Z PIECZONEGO BURAKA
Składniki (na 6-8 porcji):
- 4 duże czerwone papryki
- 1 mały bakłażan
- 1 duży ziemniak
- Mała marchewka
- Kawałek selera korzeniowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego (lub oleju rzepakowego)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
- 2 litry wody filtrowanej
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papryki oraz połowę bakłażana myjemy i każde warzywo owijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry), a następnie układamy na blaszce.
- Drugą połowę bakłażana kroimy w plastry wzdłuż i także układamy na blaszce. Całość pieczemy w piekarniku przez 45 minut. Tak długie pieczenie sprawi, że skórka papryki będzie łatwa do blendowaniu i nie trzeba będzie jej ściągać.
- W międzyczasie na łyżce masła klarowanego podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, aż stanie się rumiana.
- Marchewkę, seler i ziemniaka myjemy i obieramy. Następnie kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy chwilę, a następnie zalewamy dwoma litrami wody. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe.
- Papryki po upieczeniu wyciągamy, odcinamy ogonek wraz z nasionami i wrzucamy do wywaru warzywnego. Bakłażana kroimy wzdłuż i za pomocą łyżki wydobywamy miąższ. Także wrzucamy go do garnka z wywarem warzywnym. Plastry odkładamy na bok, przyda nam się jako dodatek do zupy.
- Całość doprawiamy oregano, tymiankiem, a także solą i pieprzem do smaku. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, a następnie blendujemy na gładki krem. Podajemy z plastrem upieczonego bakłażana. Zupa z papryki pieczonej i bakłażana gotowa. Smacznego!