Zupa z pieczonej papryki to – szczególnie zimą – zupa godna polecenia, ponieważ ma właściwości silnie rozgrzewające, jest sycąca i pełna witamin.

Zupa z pieczonej papryki i dyni

Sezon zimowy to czas popularności zup, choć przyznam szczerze, że ja uwielbiam je przez cały rok, nawet w gorący, upalny dzień lubię zjeść miskę zupy. Ten przepis powstał z inspiracji blogiem kwestia smaku. A przy okazji, na moim blogu jest już przepis na klasyczną zupę-krem z papryki, przepis tutaj

Właściwości papryki

Wiedzieliście, że papryka w czasie obróbki termicznej nie traci tak dużo witaminy C jak inne warzywa? To czyni paprykę czerwoną jeszcze bardziej zdrową. Poza tym czerwona papryka ma pięciokrotnie więcej witaminy C niż choćby cytryna, która uchodzi za wzór, jeśli chodzi o źródło tej witaminy.

Zupa z pieczonej papryki i dyni

Oprócz witaminy C w papryce możemy znaleźć witaminy z grupy B, witaminę A oraz E, a także sporo związków mineralnych jak potas, żelazo czy magnez. Dobrze wpływa na regulację ciśnienia oraz na pracę mięśni.

Składniki (na 6 porcji):

  • 5 czerwonych papryk
  • Około 1 kg dyni dowolnego rodzaju (najlepsza piżmowa)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 cebule szalotki
  • Szczypta tymianku, pół łyżeczki bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego, może być też woda
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo świeży szczypiorek, świeża natka pietruszki oraz ser feta.

Zupa z pieczonej papryki i dyni

Przygotowanie:

Zupę z pieczonej papryki zaczynamy od upieczenia warzyw. Piekarnik nastawiamy na 210 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie). Paprykę myjemy, dzielimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Zawijamy w folię aluminiową.

Zupa z pieczonej papryki i dyni

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, ale nie trzeba i układamy obok papryki. Pieczemy przez około 45 minut.

Zupa z pieczonej papryki i dyni

Po upieczeniu paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku, w którym będziemy gotować zupę podgrzewamy gotowy lub świeżo ugotowany wywar.

Zupa z pieczonej papryki i dyni

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni z masłem, dodajemy oliwę z oliwek oraz upieczone i obrane warzywa (dynię i paprykę). Chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy przyprawy i blendujemy na krem.

Zupa z pieczonej papryki i dyni

Podajemy z serem feta pokrojonym w kostkę oraz świeżym szczypiorkiem. Zupa z pieczonej papryki i dyni gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *