Zupa z selera naciowego z amarantusem to doskonała propozycja na jesienny obiad. Aromatyczna, zdrowa, oczyszczająca organizm z toksyn, wzmacniająca i sycąca.
Amarantus to dobre źródło dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, dlatego sprawdzi się w przypadku osób chorujących na cukrzycę.
Poza tym to dobre źródło magnezu, żelaza, wapnia, kwasu foliowego, skwalenu (przeciwutleniacza opóźniającego proces starzenia się) oraz dobrych kwasów tłuszczowych pomagających obniżyć zły cholesterol i trójglicerydy we krwi. Amarantus nie zawiera glutenu, dlatego polecany jest dla osób chorych na celiakię.
Z kolei seler naciowy sprawdzi się w przypadku osób chcących zgubić zbędne kilogramy, oczyścić organizm z toksyn, dodatkowo działa on kojąco na nerwy, wspomaga pracę nerek i wzmaga produkcję żółci, co jest niezwykle istotne w profilaktyce powstawania kamieni. Warto wspomnieć także o tym, że ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego
- 400 g selera naciowego
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- Sok z połowy limonki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pół szklanki amarantusa
- Pół szklanki mleka (można nie dodawać)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pół łyżeczki imbiru (może być świeżo starty)
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Amarantus gotujemy (pół szklanki amarantusa na szklankę wody). W międzyczasie zagotowujemy wywar, a na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy, kroimy na małe kawałki, seler naciowy myjemy i także kroimy i wszystko wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i także wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zawartość patelni przerzucamy do garnka z wywarem, dodajemy przyprawy (oprócz soli i pieprzu) i gotujemy przez około 15 minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy sok z limonki, dorzucamy ugotowany amarantus, dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwile gotujemy. Na koniec wyjmujemy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe i zupę z selera naciowego z amarantusem blendujemy. Przed podaniem posypujemy podprażonymi ziarnami słonecznika i dyni. Smacznego!