Dziś na obiad zupa z soczewicą. Będzie pożywnie zdrowo i oczywiście szybko. Wreszcie pogoda staje się wiosenna i ciepła, dlatego zupa z soczewicą będzie idealna, bo nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowania, więcej czasu można spędzić na świeżym powietrzu.

Zupa z soczewicą
Zupa z soczewicą

Dlaczego soczewicę warto jeść? Z portalu Poradnikzdrowie.pl dowiadujemy się, że jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Warto wspomnieć w tym miejscu, że białko soczewicy jest – zaraz po białku soi – najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego (aż 85 procent). Dla porównania przyswajalność mięsa wynosi 96 procent. Aby uniknąć straty tego białka soczewicę należy osolić dopiero na 10 minut przed końcem gotowania.

Soczewica to także kopalnia obniżającego ciśnienie krwi potasu – w 100g ziaren soczewicy jest aż 369 mg potasu. A dodatkowo ma małą zawartość sodu i dużą zawartość błonnika, który sprzyja redukcji „złego” cholesterolu, dzięki czemu reguluje się ciśnienie krwi. Soczewica pomaga też w leczeniu anemii zarówno tej wynikającej z niedoboru żelaza jak i tej z niedoboru kwasu foliowego i witaminy B12, bo zawiera sporo żelaza i kwasu foliowego, co przydatne jest zwłaszcza dla kobiet w ciąży.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu, najlepiej własnej roboty)
  • 250 g soczewicy czerwonej
  • 1 marchewka
  • kawałek białej części pora
  • kawałek selera
  • świeża natka pietruszki
  • świeży koperek
  • lubczyk świeży bądź suszony
  • sól, pieprz
  • łyżka keczupu (idealnie, jeśli będzie własnej roboty)
  • pół szklanki mleka

Przygotowanie:

Zagotowujemy bulion. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy na drobno. Dorzucamy do bulionu. Dolewamy przecier pomidorowy. Gotujemy 5 minut. Soczewicę na sitku przemywamy pod bieżącą wodą i dorzucamy do garnka. Gotujemy 10 minut. Dodajemy keczup, przyprawy, świeże zioła i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec zabielamy mlekiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *