Zupa z soczewicy to trochę zmodyfikowana „pomidorówka”, której przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, jest bardzo pożywna, wartościowa pod względem witamin i minerałów, a także niskokaloryczna.

Soczewica czerwona to odmiana roślin strączkowych, którą szczególnie polecam na początek przygody ze strączkami. Szybko się ją przygotowuje, bo czas gotowania to tylko kilkanaście minut, a poza tym jest dobrym produktem zastępującym mięso. Ma trochę żelaza, a także białka, którego na diecie roślinnej należy pilnować. Czerwona soczewica jest też bardziej lekkostrawna niż inne strączki, a dodatkowo specjalne „obchodzenie” się z nią ograniczy ewentualne problemy jelitowe do zera.
ZOBACZ TAKŻE: Zupa buraczkowa z soczewicą i cynamonem
Ta wersja zupy z soczewicą spokojnie może być serwowana maluchom od około 8 miesiąca życia, kiedy przyzwyczai się już do glutenu, a w razie gdyby dziecko miało alergię na gluten, kaszę jęczmienną można zastąpić kaszą jaglaną. Oczywiście w wersji dla niemowlaka nie dodajemy czosnku (dopiero około 11 miesiąca), śmietany i mleka, soli i pierzu (pieprz od około 9 miesiąca). A co do samej soczewicy, w diecie niemowlaka może pojawiać się już od 6 miesiąca życia.
Składniki (na 6 sporych porcji):
- 1,5 l wody przefiltrowanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 3 cm kawałek pora
- Pół butelki passaty pomidorowej bio lub 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskie, 2 liście laurowe
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki mleka (napoju) roślinnego lub 1 łyżka śmietany 12 procent
- 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
- Sól (ale tylko szczypta), pieprz do smaku

Przygotowanie:
W małej misce namaczamy w przegotowanej wodzie czerwoną soczewicę. W garnku zagotowujemy wodę, wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z selerem i pietruszką. Następnie dorzucamy je do garnka. Gotujemy 5 minut pod przykryciem. Dolewamy passatę pomidorową lub pomidory bez skórki z puszki i gotujemy 5 minut.
Na koniec dorzucamy odcedzoną z wody czerwoną soczewicę oraz kaszę jęczmienną przepłukaną pod bieżącą wodą, a także ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość gotujemy jeszcze 12-15 minut. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku. Można dodać mleko roślinne lub w wersji nieco bogatszej śmietanę. Dodajemy liście bazylii. Zupa z soczewicy, czyli „pomidorówka” inaczej gotowa.