Burgery z bobu, kaszy jaglanej i pietruszki to pyszny pomysł na wykorzystanie bobu inaczej niż tylko z masłem i bułką tartą. Łatwo się je przygotowuje i najlepiej smakują w towarzystwie pysznej, letniej surówki.

Burgery z bobu, kaszy jaglanej i pietruszki

Bób to jedna z moich ulubionych roślin strączkowych i cały rok na niego czekam, a że sezon nie trwa zbyt długo, to gdy tylko pojawi się na straganie, korzystam z niego do oporu. Najlepiej i najprościej jest go przygotować po prostu z masłem i bułką tartą, ale po kilku razach to może się znudzić. Warto więc skusić się na inne dania z bobem.

Właściwości zdrowotne bobu

Przy okazji trzeba wspomnieć, że bób jest bardzo zdrowy. Szczególnie polecam go osobom zmagającym się z niedokrwistością, ponieważ bób ma sporo żelaza. Co prawda nie jest to żelazo hemowe, ale i tak warto go jeść. Zawiera też sporo fosforu, magnezu, wapnia, a także witaminy C i witamin z grupy B. Stanowi dobre źródło białka roślinnego. A co ciekawe, jest najstarszą, jadalną rośliną strączkową na świecie.

Dzięki obecności potasu reguluje ciśnienie krwi, a z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego pomaga obniżyć poziom tzw. „złego” cholesterolu we krwi. I co najważniejsze, na długo daje uczucie sytości, więc pomoże w przypadku chęci zgubienia zbędnych kilogramów zmniejszając ryzyko podjadania między posiłkami. 

ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z BOBU I JAJEK

Składniki (na 6 burgerów):

  • 1 szklanka (o pojemności 200 ml) kaszy jaglanej – masa sucha
  • 500 g bobu
  • pół dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy
  • Garść natki pietruszki posiekanej na drobno
  • 1 łyżka koperku posiekanego na drobno
  • 3 łyżki startego parmezanu (w wersji wegańskiej można pominąć)

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy kilkukrotnie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczy i gotujemy w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy w delikatnie osolonej wodzie. Studzimy.
  • Bób gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez około 15 minut, do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórek.
  • Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na 4 łyżkach oliwy aż do zarumienienia.
  • W misce łączymy ze sobą obrany bób, kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę wraz z oliwą oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dorzucamy także natkę pietruszki i koperek, a także wlewamy sos sojowy i sok z cytryny. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy 3 łyżki startego parmezanu i doprawiamy masę solą i pieprzem do smaku wedle własnego gustu.
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy delikatnie oliwą (1 łyżeczka wystarczy). Do małej miseczki wlewamy przegotowaną wodę. Z masy, za pomocą zwilżonych dłoni (masa jest dość lepka, woda ułatwia formowanie burgerów bez konieczności dodawania jajka), formujemy kotlety i układamy je na wysmarowanym oliwą papierze. Kotlety pieczemy około 25 minut. Podajemy z surówką i z sosem jogurtowym. 

Burgery z bobu, kaszy jaglanej i pietruszki gotowe. Smacznego!

Burgery z bobu, kaszy jaglanej i pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *