Makiełki w wersji bezglutenowej, czyli z kaszą jaglaną. To potrawa wigilijna, która w zależności od regionu ma swoją nazwę, czasem to kutia, makówka, a czasem po prostu kluski z makiem. Nie jest ważne, jak się nazywa, a ważne jest to, że jest pyszna.

Makiełki w wersji bezglutenowej, czyli z kaszą jaglaną

Tradycyjnie makiełki w wielu regionach przygotowuje się z chałką namoczoną uprzednio w mleku. Jednak gwarantuję, że w wersji z kaszą jaglaną jest równie smaczna, a na pewno nieco zdrowsza.

Ta słodka potrawa jest mieszaniną maku i bakalii. Jest bardzo aromatyczna i stanowi pyszny deser.

ZOBACZ TAKŻE: MAKOWIEC DIETETYCZNY, BEZGLUTENOWY. PROSTY PRZEPIS ŚWIĄTECZNY

Składniki (duża porcja dla 4 osób):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (o pojemności 200 ml)
  • 130 g maku mielonego, suchego
  • 1 szklanka napoju owsianego lub kokosowego
  • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych na drobno
  • 2 łyżki płatków migdałowych 
  • 4 suszone daktyle
  • 2 suszone morele
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka rumu
  • Skórka starta z 1 pomarańczy bio
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Szczypta anyżu mielonego (można pominąć)
  • 1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach
  • Pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej, którą płuczemy kilkukrotnie na sitku pod bieżącą, ciepłą wodą. Następnie gotujemy do miękkości w stosunku 2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Odstawiamy na bok do wystygnięcia.
  • W małej miseczce zalewamy gorącą wodą suszone bakalie, a więc rodzynki, morele i daktyle. Po około 10 minutach odsączamy z wody i kroimy na małe kawałki.
  • W garnku zagotowujemy mleko roślinne, dodajemy miód oraz cynamon i anyż, jeśli używamy i mieszamy aż do rozpuszczenia miodu. Dorzucamy także pokrojone bakalie oraz orzechy posiekane na drobno. Wrzucamy płatki migdałów.
  • Dodajemy rum i chwilę gotujemy, a następnie wyłączamy grzanie i wrzucamy mak. Bardzo dokładnie wszystko mieszamy. 
  • Na koniec dodajemy skórkę startą z pomarańczy oraz sok z pomarańczy, a także jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na godzinę. 

Makiełki w wersji bezglutenowej gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *