W poprzednim wcieleniu pracowałam chyba na polach ryżowych przy uprawie ryżu, bo tak bardzo go lubię. Jeszcze go nie hoduję, ale często gości na moim stole. Najczęściej wykorzystuję ten brązowy, bo zdrowszy. Dziś na obiad risotto.

Risotto z brązowego ryżu w sosie pomidorowo-ziołowym

O przewadze ryżu brązowego nad białym można by wiele opowiadać, bo jest zdecydowanie bardziej bogaty w witaminy i składniki mineralne. Ma też sporo błonnika w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce. Co ważne w przypadku tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy, daje po zjedzeniu dłużej uczucie sytości. Ma niski indeks glikemiczny, co jest cenną informacją w przypadku cukrzyków.

Zawiera sporo białka, wapnia, magnezu, fosforu, potasu oraz żelaza, cynku, miedzi, manganu i selenu. Po ugotowaniu brązowy ryż nie ma w swoim składzie glukozy i fruktozy, więc to zdecydowanie jedzenie fit.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 200 g ryżu brązowego
  • 400 g piersi z indyka
  • 5 pieczarek
  • jeden średniej wielkości brokuł
  • 1 pietruszka
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • kawałek selera
  • około 5 centymetrów białej części pora
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy, łyżeczka curry, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, łyżeczka ziół dalmateńskich, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, szczypta bazylii.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy oddzielnie, powinno się w sosie risotto, ja jednak gotuję oddzielnie nieco krócej niż informacja podana na opakowaniu ryżu, ryż powinien być trochę twardy, resztę dogotuje się już w sosie. W dużym rondlu, patelni, a najlepiej woku roztapiamy masło.

Risotto

Mięso kroimy w małą kostkę i wrzucamy na masło, delikatnie obsmażamy co jakiś czas mieszając. Dorzucamy obrane i pokrojone w plastry pieczarki, a następnie por posiekany na drobno.

Następnie pietruszkę, marchewkę i seler kroimy w paski i dorzucamy do reszty. Wszystko razem smażymy około 5 minut. Dodajemy przyprawy oprócz soli i pieprzu i jeszcze 2 minuty smażymy, następnie dolewamy wodę i chwilę dusimy pod przykryciem. W dalszej kolejności dodajemy brokuł podzielony na mniejsze różdżki i dusimy 5 minut.

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, po 3 minutach śmietanę i dokładnie mieszamy. Ostatnią czynnością jest dorzucenie ryżu i doprawienie solą i pieprzem do smaku wedle uznania. Po około 7-10 duszenia na bardzo małym ogniu risotto gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *