Ziemniaki z kurkami w delikatnym sosie, czyli letni i szybki obiad, bo przecież latem nie ma chęci na spędzanie zbyt wiele czasu w kuchni. To pyszny, zdrowy i dietetyczny obiad w sam raz na lipcowy upał.

Ziemniaki z kurkami w delikatnym sosie,letni obiad

To danie świetnie nada się dla wszystkich miłośników grzybów, a także dla tych, którzy cenią sobie szybkie dania. Przy okazji pamiętajmy, że grzyby może nie są najbogatszym źródłem witamin i minerałów, jednak można w nich znaleźć trochę zalet. Po pierwsze są skarbnicą witaminy C, szczególnie kapelusze. Mają też sporo potasu i witaminy D. W kurkach mozna też spotkać trochę witamin z grupy B.

Do przygotowania tej potrawy wystarczy kilka składników. Oprócz kurek potrzebne będą jeszcze oczywiście młode ziemniaki, koperek, musztarda i jogurt. Gwarantuję niezapomniane wrażenia smakowe i to, że nie raz jeszcze wrócicie do tego dania. 

ZOBACZ TAKŻE: KREM Z KUREK

Składniki (na 4 porcje):

  • 700 g młodych ziemniaków
  • 500 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 150 g jogurtu naturalnego lub roślinnego w wersji wege
  • świezy szczypiorek do posypania
  • garść posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego i 1 łyżka oleju rzepakowego (można użyć samego oleju rzepakowego)
Ziemniaki z kurkami w delikatnym sosie,letni obiad

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od dokładnego wyszorowania (nie obieramy) ziemniaków, które gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Duże egzemplarze można przekroić na pół.
  • W tym czasie oczyszczamy kurki z ziemi i ściółki, jesli takie zanieczyszczenia posiada (ja po prostu zalewam wodą i kilkukrotnie przepłukuję).
  • Na patelni podgrzewamy olej i masło lub tylko sam olej rzepakowy i podsmażamy na nich posiekaną na drobno cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodajemy oczyszczone kurki (większe grzyby można pokroić na mniejsze kawałki). Smażymy na średnim ogniu aż kurki się zarumienią. Grzyby podsmażamy do momentu aż odparuje z nich woda.
  • Ziemniaki odcedzamy z wody i dorzucamy do zarumienionych składników na patelni. Podmsażamy chwilę, aby i one się zarumieniły.
  • W małej miseczce mieszamy ze sobą jogurt oraz musztardę sarepską.
  • Na koniec wlewamy sos musztardowo-jogurtowy. Wszystko dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem wedle uznania i posypujemy świeżym szczypiorkiem oraz koperkiem posiekanymi na drobno. Ziemniaki z kurkami w delikatnym sosie, czyli letni i szybki obiad gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *