Hiszpańskie ciasto pomarańczowe to jeden z tych przepisów, które zdecydowanie warto wypróbować. Nie dość, że jest pyszne, bardzo aromatyczne i zdrowe, to jeszcze szybko się je przygotowuje i wystarczy dosłownie kilka składników.

Hiszpańskie ciasto pomarańczowe „¡Hola!”

Pomysł i przepis na ciasto pomarańczowe pojawił się w czasie wyjazdu do Hiszpanii. I próbowałam już różnych ciast pomarańczowych, ale właśnie to skradło moje serce najmocniej, bo jest dość dietetyczne, a ten fakt, przyznam szczerze, jest dla mnie najważniejszy. Ani greckie, ani włoskie ciasto pomarańczowe nie jest tak pyszne jak wersja hiszpańska, a to dlatego, że w swojej konsystencji przypomina polski sernik ze skórką pomarańczową, choć sera tam oczywiście nie ma w ogóle.

ZOBACZ TAKŻE: BUŁECZKI TWAROGOWE Z CZEKOLADĄ – EKSPRESOWY PRZEPIS

Do jego przygotowania wystarczy kilka składników, a to już zaleta sama w sobie. Plus nie trzeba też zbyt wielkich umiejętności kulinarnych, więc wszyscy, nawet kuchenni laicy, poradzą sobie z tym wypiekiem. Polecam spróbować.

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 23 cm):

  • 180 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 40 g mąki orkiszowej chlebowej lub zwykłej pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pomarańcze bio, ekologiczne (koniecznie bio, ponieważ będziemy używać pomarańczy razem ze skórką)
  • 170 g erytrolu
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Na polewę:

  • 1 duża łyżka masła orzechowego
  • 1 kawałek gorzkiej czekolady minimum 70 procent kakao
  • odrobinę przegotowanej wody

Przygotowanie:

  • Na początek zaczynamy od ugotowania pomarańczy. W tym celu najpierw bardzo dokładnie je szorujemy i myjemy w preparacie do mycia owoców i warzyw, ponieważ będziemy potrzebować także skórki. Następnie umieszczamy je w garnku i gotujemy przez około 1,5 h na wolnym ogniu. Po ugotowaniu koniecznie zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Całkowicie wystudzone pomarańcze blendujemy lub miksujemy w malakserze na puree. A jeszcze lepiej, jeśli możemy zmiksować w thermomix przez 15 sekund, obrót 6.
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie).
  • W małej misce łączymy ze sobą zmielone migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia.
  • W misce za pomocą miksera ubijamy ze sobą jajka w całości, cukier z wanilią oraz erytrol aż do uzyskania bardzo puszystej masy. Następnie na mniejszych obrotach, cały czas miksując dodajemy po łyżce puree z pomarańczy. 
  • W ostatniej kolejności dodajemy za pomocą łyżki wymieszane zmielone migdały z mąką i proszkiem do pieczenia i już na bardzo wolnych obrotach miksujemy do połączenia składników.
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem i smarujemy go bardzo małą ilością masła (dosłownie 1/3 łyżeczki masła). Wylewamy zmiksowaną masę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę. W małym rondelku mieszamy ze sobą masło orzechowe z 1 kostką czekolady i około 5 łyżkami przegotowanej wody. Masa będzie szybko gęstnieć, więc w razie potrzeby należy dodać więcej przegotowanej wody i dość szybko mieszać, aby konsystencja przypominała polewę. Polać ciasto i udekorować plasterkami pomarańczy. Hiszpańskie ciasto pomarańczowe „¡Hola!” Gotowe. Smacznego!
Hiszpańskie ciasto pomarańczowe „¡Hola!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.