Bułeczki twarogowe z czekoladą – ekspresowy przepis, to chyba jedna z najbardziej szybkich receptur z jakimi udało mi się spotkać w swoim kulinarnym życiu. Są pyszną alternatywą dla bułeczek drożdżowych, które wymagają zdecydowanie więcej czasu i pracy. Polecam!

Bułeczki twarogowe z czekoladą - ekspresowy przepis
Bułeczki twarogowe z czekoladą – ekspresowy przepis

Najlepsze przepisy na słodkości to oczywiście te zdrowe przepisy, ale też przepisy, które nie tworzą bałaganu w kuchni i nie trzeba po nich długo sprzątać. To też oczywiście przepisy, które wszystkim smakują i którymi wszyscy się zachwycają.

To jest właśnie przepis z gatunku – zero bałaganu, zero pracy, który oprócz tego, że jest pyszną i szybką słodkością, to jest też świetną alternatywą dla bułeczek drożdżowych, ponieważ nie wymaga oczekiwania na wyrastanie. Nie będzie też wywoływał dyskomfortu w jelitach, zwłaszcza u osób zmagających się zaburzeniami w układzie pokarmowym.

ZOBACZ TAKŻE: BUŁKI Z PATELNI – PYSZNY PRZEPIS

Składniki (na 8 sztuk):

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej typ 1100 lub innej
  • 6 czubatych łyżek erytrolu
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Szczypta soli
  • 8 kostek czekolady gorzkiej ewentualnie mlecznej słodzonej ksylitolem lub stawią

Dodatkowo:

  • Odrobina cukru pudru do posypania
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od ustawienia piekarnika na 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
  • W czasie nagrzewania piekarnika w misce rozbijamy jajka, a następnie dodajemy szczyptę soli i za pomocą widelca roztrzepujemy. 
  • W dalszej kolejności dodajemy erytrol oraz cukier z prawdziwą wanilią lub pastę waniliową i dalej za pomocą widelca roztrzepujemy.
  • Do zawartości miski dodajemy ser pokruszony na mniejsze kawałki i i dalej rozgniatamy go za pomocą widelca. Można całość po prostu zblendować, to zdecydowanie przyspieszy pracę. 
  • W dalszej kolejności dolewamy 3 łyżki oleju rzepakowego i całość bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przez cały czas mieszamy. Na koniec wyrabiamy przez dosłownie kilka sekund za pomocą dłoni.
  • Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy bułeczkę, na środku której umieszczamy kostkę czekolady i dokładnie ją zalepiamy. Bułeczki mogą się lepić, wtedy delikatnie obsypujemy je mąką, aby łatwiej się formowały. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na koniec, gdy uformujemy już wszystkie bułeczki smarujemy je rozmąconym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. 

Bułeczki twarogowe z czekoladą – ekspresowy przepis gotowe. Smacznego!

Bułeczki twarogowe z czekoladą - ekspresowy przepis
Bułeczki twarogowe z czekoladą – ekspresowy przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *