Krewetki po tajsku z ryżem, papryką i ogórkiem to prosty sposób na owoce morza, które są doskonałym pomysłem na szybki, sycący i zdrowy obiad. 

Krewetki po tajsku z ryżem, papryką i ogórkiem
Krewetki po tajsku z ryżem, papryką i ogórkiem

Ten przepis zasmakuje chyba każdemu miłośnikowi owoców morza. Nie dość, że łatwo się go przygotowuje, to jest niezwykle aromatyczny. I choć na pierwszy rzut oka widać wymienionych wiele składników, to naprawdę nie jest to czasochłonne danie.

ZOBACZ TAKŻE: RYŻ SMAŻONY Z WARZYWAMI I MARYNOWANYM TOFU

Składniki (na 4 porcje):

Marynata do krewetek:

  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Opcjonalnie szczypta chili 
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • 500 g krewetek (ja użyłam mrożonych, gotowanych, co znacznie przyspieszyło pracę)
  • 200 g ryżu brązowego jaśminowego, ale można użyć białego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych lub piniowych posiekanych na drobno
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła orzechowego bez cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od rozmrożenia krewetek. Po rozmrożeniu dokładnie je osuszamy i umieszczamy w misce, do której dodajemy składniki marynaty, a więc świeżo starty imbir, olej sezamowy, sos sojowy, ząbki czosnku przyciśnięte przez praskę, curry oraz szczyptę papryczki chili. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy tak aby krewetki pokryły się marynatą i zostawiamy na około 40 minut. 
  • W tym czasie gotujemy do miękkości ryż w delikatnie osolonej wodzie. Ryż ma być ugotowany na miękko, ale też na sypko, a więc dodajemy odrobinę mniej wody do gotowania niż w przepisie na opakowaniu ryżu. 
  • W małej miseczce rozmącamy ze sobą jajka, sos sojowy, sok z limonki oraz 4 łyżki wody i natkę pietruszki. 
  • Masło orzechowe podgrzewamy w małym rondelku. Chyba, że ma dość płynną konsystencję, to można pominąć ten etap.
  • Orzeszki podprażamy na suchej patelni aż do zarumienienia i odstawiamy na bok. 
  • Paprykę myjemy, a następnie kroimy w paski. Podobnie ogórka myjemy i kroimy w półplastry.
  • Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i obsmażamy na nim zamarynowane wcześniej krewetki wraz z marynatą, co chwilę mieszając. Dorzucamy także paprykę pokrojoną w paski i dalej obsmażamy. W dalszej kolejności dodajemy ryż i jeszcze chwilę, cały czas mieszając, podsmażamy całość. Na koniec wlewamy przygotowane wcześniej rozmącone jajko z dodatkami oraz łyżkę masła orzechowego. Całość bardzo dokładnie mieszamy i smażymy, a następnie zdejmujemy (po około 2 minutach) z ognia. Przed podaniem posypujemy uprażonymi wcześniej orzeszkami i pokrojonym ogórkiem szklarniowym. 

Krewetki po tajsku z ryżem, papryką i ogórkiem gotowe. Smacznego!

Krewetki po tajsku z ryżem, papryką i ogórkiem
Krewetki po tajsku z ryżem, papryką i ogórkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *