Pasta z pestek dyni, czyli pasta na cerę jak u niemowlaka, bo przecież pestki dyni to bomba cynku, a także witaminy E, które nasza skóra po prostu kocha. Łatwo się ją przygotowuje, jest lekkostrawna i pyszna.

Pasta z pestek dyni, czyli pasta na cerę jak u niemowlaka
Pasta z pestek dyni, czyli pasta na cerę jak u niemowlaka

Zamiast tradycyjnego masła do kanapki najlepiej sprawdzają się wszelkie pasty. Moich eksperymentów ciąg dalszy. Szczególnie godna polecenia jest szybka w przygotowaniu pasta z pestek dyni, która jest prawdziwą skarbnicą cynku i witaminy E. A cynk to nie tylko piękna cera, zdrowe włosy i paznokcie, ale też dobra odporność i prawidłowe funkcjonowanie trzustki oraz układu hormonalnego.

Cynk to w ogóle bardzo ważny pierwiastek, który wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie. Jego niedobór w organizmie manifestuje się głównie słabym stanem włosów, skóry oraz paznokci, ale też słabym gojeniem się ran i owrzodzeń. A to dlatego, że cynk reguluje stężenie witaminy A w organizmie.

Niedobór tego ważnego składnika wpływa również negatywnie na stan zmysłów. Objawia się to pogorszeniem smaku, suchością w ustach, słabym węchem (co przyczynia się do pogorszenia apetytu). A ze względu na wspomniany związek z witaminą A, niedobór cynku może pośrednio przyczyniać się do powstania kurzej ślepoty.

ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z AWOKADO I TWAROGU – WIOSENNA

Składniki (na mały słoiczek pasty):

  • 100 g pestek dyni
  • 3 łyżki przegotowanej wody 
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki sosu sojowego (w wersji dla dzieci można pominąć składnik) lub pół łyżeczki soli
  • Szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • Mały ząbek czosnku
  • Jedna łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Najdłuższy etap przygotowania tej pasty to namoczenie pestek dyni w przegotowanej wodzie. Pestki powinny się moczyć minimum godzinę, a najlepiej trzy godziny. Po tym czasie pestki dyni odcedzamy z wody i wrzucamy do miski, malaksera lub blendera kielichowego, thermomixa w zależności czego używamy.
  • Dodajemy wszystkie składniki i całość bardzo dokładnie, na wysokich obrotach blendujemy aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby, gdyby pasta była za gęsta, można  dodać odrobinę więcej przegotowanej wody. Pasta z pestek dyni gotowa. Najlepiej smakuje w towarzystwie ogórka kiszonego. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.