Babeczki marchewkowe dietetyczne, czyli takie szybkie ciasto marchewkowe w postaci małych kawałków, które nie wymaga jednak ubijania piany, wystarczy wymieszać składniki i gotowe.
To najprostsze rozwiązania na szybkie, domowe słodkości. A jeszcze do tego należy dodać – zdrowe słodkości. Do przygotowania tych babeczek marchewkowych użyłam erytrytol, więc kalorie mocno zostały zredukowane. Plus użyta mąka owsiana sprawia, że to trochę taka owsianka i z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie, zwłaszcza dla dzieci. Zapraszam do ich przygotowania nawet osoby, które niekoniecznie mają rękę do wypieków, będą zachwycone.
ZOBACZ TAKŻE: MUFFINKI BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK I MLEKA
Do przygotowania babeczek używałam szklanki o pojemności 300 ml, ale można użyć szklanki o nieco mniejszej pojemności. Wtedy wyjdzie może o jedną babeczkę mniej. Ważne, aby wszystko odmierzać jedną szklanką.
Składniki (12 sztuk babeczek – 1 babeczka to około 180 kcal):
- 4 marchewki średniej wielkości
- 1 2/3 szklanki mąki owsianej zwykłej lub bezglutenowej (lub po prostu zmielonych płatków owsianych)
- mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jaja
- 2/3 szklanki erytrytolu
- mała łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią
- 1 łyżka startego, świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
Przygotowanie:
- Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy do miski
- Włączamy piekarnik aby już się nagrzewał i ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
- W misce mieszamy ze sobą za pomocą rózgi lub dużej łyżki: startą na tarce marchewkę, olej rzepakowy, jajka, erytrytol oraz ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią.
- Następnie w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, a także sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy.
- Na koniec przesiane mąki i przyprawy przerzucamy do miski z mokrymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
- Foremki do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewamy masę ciasta. Pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut aż do tzw. „suchego” patyczka. Przed podaniem dekorujemy kawałkami świeżej marchewki. Babeczki marchewkowe dietetyczne gotowe. Smacznego!
Witam! ile +/i kcal wychodzi na jedną babeczkę?
Witam Pani Olu,
1 babeczka to około 180 kcal.