Babeczki marchewkowe dietetyczne, czyli takie szybkie ciasto marchewkowe w postaci małych kawałków, które nie wymaga jednak ubijania piany, wystarczy wymieszać składniki i gotowe.

Babeczki marchewkowe dietetyczne
Babeczki marchewkowe dietetyczne

To najprostsze rozwiązania na szybkie, domowe słodkości. A jeszcze do tego należy dodać – zdrowe słodkości. Do przygotowania tych babeczek marchewkowych użyłam erytrytol, więc kalorie mocno zostały zredukowane. Plus użyta mąka owsiana sprawia, że to trochę taka owsianka i z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie, zwłaszcza dla dzieci. Zapraszam do ich przygotowania nawet osoby, które niekoniecznie mają rękę do wypieków, będą zachwycone.

ZOBACZ TAKŻE: MUFFINKI BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK I MLEKA

Do przygotowania babeczek używałam szklanki o pojemności 300 ml, ale można użyć szklanki o nieco mniejszej pojemności. Wtedy wyjdzie może o jedną babeczkę mniej. Ważne, aby wszystko odmierzać jedną szklanką.  

Składniki (12 sztuk babeczek):

  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 1 2/3 szklanki mąki owsianej zwykłej lub bezglutenowej (lub po prostu zmielonych płatków owsianych)
  • mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jaja
  • 2/3 szklanki erytrytolu
  • mała łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią
  • 1 łyżka startego, świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu

Przygotowanie:

  • Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy do miski
  • Włączamy piekarnik aby już się nagrzewał i ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
  • W misce mieszamy ze sobą za pomocą rózgi lub dużej łyżki: startą na tarce marchewkę, olej rzepakowy, jajka, erytrytol oraz ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią.
  • Następnie w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, a także sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy.
  • Na koniec przesiane mąki i przyprawy przerzucamy do miski z mokrymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
  • Foremki do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewamy masę ciasta. Pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut aż do tzw. „suchego” patyczka. Przed podaniem dekorujemy kawałkami świeżej marchewki. Babeczki marchewkowe dietetyczne gotowe. Smacznego!
Babeczki marchewkowe dietetyczne
Babeczki marchewkowe dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.