Babeczki marchewkowe dietetyczne, czyli takie szybkie ciasto marchewkowe w postaci małych kawałków, które nie wymaga jednak ubijania piany, wystarczy wymieszać składniki i gotowe.

Babeczki marchewkowe dietetyczne
Babeczki marchewkowe dietetyczne

To najprostsze rozwiązania na szybkie, domowe słodkości. A jeszcze do tego należy dodać – zdrowe słodkości. Do przygotowania tych babeczek marchewkowych użyłam erytrytol, więc kalorie mocno zostały zredukowane. Plus użyta mąka owsiana sprawia, że to trochę taka owsianka i z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie, zwłaszcza dla dzieci. Zapraszam do ich przygotowania nawet osoby, które niekoniecznie mają rękę do wypieków, będą zachwycone.

ZOBACZ TAKŻE: MUFFINKI BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK I MLEKA

Do przygotowania babeczek używałam szklanki o pojemności 300 ml, ale można użyć szklanki o nieco mniejszej pojemności. Wtedy wyjdzie może o jedną babeczkę mniej. Ważne, aby wszystko odmierzać jedną szklanką.  

Składniki (12 sztuk babeczek):

  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 1 2/3 szklanki mąki owsianej zwykłej lub bezglutenowej (lub po prostu zmielonych płatków owsianych)
  • mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jaja
  • 2/3 szklanki erytrytolu
  • mała łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią
  • 1 łyżka startego, świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu

Przygotowanie:

  • Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy do miski
  • Włączamy piekarnik aby już się nagrzewał i ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
  • W misce mieszamy ze sobą za pomocą rózgi lub dużej łyżki: startą na tarce marchewkę, olej rzepakowy, jajka, erytrytol oraz ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią.
  • Następnie w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, a także sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy.
  • Na koniec przesiane mąki i przyprawy przerzucamy do miski z mokrymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
  • Foremki do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewamy masę ciasta. Pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut aż do tzw. „suchego” patyczka. Przed podaniem dekorujemy kawałkami świeżej marchewki. Babeczki marchewkowe dietetyczne gotowe. Smacznego!
Babeczki marchewkowe dietetyczne
Babeczki marchewkowe dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *