Coraz częściej spotykamy się z alergiami na pewne grupy pokarmów bądź składniki. Trudno wtedy skomponować coś do zjedzenia, szczególnie deser. Dziś proponuję zatem prosty i smaczny przepis na muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka.

Muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka
Muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Zobacz także: Muffinki wegańskie z orzechami pekan

Składniki (około 10 sztuk):

  • 250 g mąki jaglanej (może też być użyta ryżowa lub kokosowa-do kokosowej dolać nieco więcej wody, ponieważ ona strasznie chłonie wodę, więc dodać tyle, aby ciasto miało leistą konsystencję)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub cukru z prawdziwą wanilią (może być też syrop klonowy, którego akurat sama użyłam )
  • 2 łyżki siemienia lnianego namoczonego w 4 łyżkach bardzo gorącej wody
  • 250 ml wody (może być też mleko sojowe)
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • 2 banany rozgniecione widelcem
  • Dodatkowo mogą być orzechy włoskie posiekane na drobno lub rodzynki (przy zakupie zwracamy uwagę, aby na opakowaniu nie było informacji o śladowych ilościach glutenu)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka
Muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie). W  misce mieszamy suche składniki (mąkę, cukier, sodę). Pozostałe składniki mieszamy w drugiej misce. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i dokładnie mieszamy. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. W przypadku użycia mąki kokosowej pamiętamy aby dolać odrobinę więcej wody Nakładamy dużą łyżką masę do papilotek. Pieczemy przez około 20-25 minut. Z wierzchu można posypać cukrem pudrem i  przyozdobić płatkami migdałów.

4 thoughts on “Muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka”

  1. Coś jest nie tak z proporcjami. Nawet nie zdążyłam dodałać całej mąki jaglanej jaka jest w przepisie, a ciasto wygląda jak kruszonka i kruszy się i rozpada się zamiast łączyc. Tak jakby za dużo było suchych skladnikow a za mało mokrych

    1. Nie wiem dlaczego u Pani nie wyszło. Przed momentem upiekłam muffinki według tego przepisu po raz kolejny, użyłam mąki jaglanej i muffinki wyszły Pyszne. Konsystencja ciasta nie była jak kruszonka, ale jak gęsta śmietana. Także coś chyba źle zostało odczytane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *