Coraz częściej spotykamy się z alergiami na pewne grupy pokarmów bądź składniki. Trudno wtedy skomponować coś do zjedzenia, szczególnie deser. Dziś proponuję zatem prosty i smaczny przepis na muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka.
Zobacz także: Muffinki wegańskie z orzechami pekan
Składniki (około 10 sztuk):
- 250 g mąki jaglanej (może też być użyta ryżowa lub kokosowa-do kokosowej dolać nieco więcej wody, ponieważ ona strasznie chłonie wodę, więc dodać tyle, aby ciasto miało leistą konsystencję)
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub cukru z prawdziwą wanilią (może być też syrop klonowy, którego akurat sama użyłam )
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego namoczonego w 4 łyżkach bardzo gorącej wody
- 250 ml wody (może być też mleko sojowe)
- 90 ml oleju rzepakowego
- 2 banany rozgniecione widelcem
- Dodatkowo mogą być orzechy włoskie posiekane na drobno lub rodzynki (przy zakupie zwracamy uwagę, aby na opakowaniu nie było informacji o śladowych ilościach glutenu)
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie). W misce mieszamy suche składniki (mąkę, cukier, sodę). Pozostałe składniki mieszamy w drugiej misce. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i dokładnie mieszamy. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. W przypadku użycia mąki kokosowej pamiętamy aby dolać odrobinę więcej wody Nakładamy dużą łyżką masę do papilotek. Pieczemy przez około 20-25 minut. Z wierzchu można posypać cukrem pudrem i przyozdobić płatkami migdałów.
Witam, moje ciasto na muffinki wyszło jakieś sypkie.. hm.. czy wszystko zrobiłam ok? Ps. Użyłam mąki kokosowej ☺️
Takie jest, dość „sypkie”, mąka kokosowa się tak zachowuje… PS mam nadzieję, że się udały.