Kociołek z ogniska – pyszny przepis, którego polecam wszystkim amatorom kuchni polowej, czy dań z ogniska. Jedzenie na świeżym powietrzu to nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, ale również, a raczej przede wszystkim, mile spędzone chwile.
Danie z kociołka żeliwnego urzekło moje kubki smakowe. To bogactwo aromatu ogniska, przypraw, ziół, warzyw i wędlin oraz suszonych grzybów leśnych, które się ze sobą przeplatają nie da się porównać do niczego. W sam raz na miłe spotkanie rodzinne i wspólne biesiadowanie w letnie dni w sielskim otoczeniu natury.
Pomimo upału jaki towarzyszył ostatniemu gotowaniu dania z kociołka było smacznie, wesoło i rodzinnie. Dania z grilla mogą się znudzić, ale te z ogniska można przygotowywać za każdym razem inaczej, więc możliwości jest wiele, tym samym trudno o nudę. Danie w zależności od regionu nazywa się kociołkiem, pieczonkami, prażonkami i stanowi doskonały pretekst do spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Kilka słów o kociołku żeliwnym. Bez problemu można go zamówić i kupić przez Internet. Jak o niego dbać? Konserwacja kociołka żeliwnego polega na wysmarowaniu go olejem roślinnym. Przed tym jednak należy go wyczyścić piaskiem, wodą z piaskiem i znów piaskiem. Chodzi o to aby pozbyć się resztek jedzenia, przypaleń i starego tłuszczu. Przed szorowaniem należy oczywiście za pomocą ręcznika papierowego usunąć resztki jedzenia. Zanim zaimpregnujemy go olejem, kociołek należy osuszyć.
Przed pierwszym użyciem kociołek należy wypalić, tzn. na początku czyścimy go wodą z domieszką piasku, następnie płuczemy zimną wodą, a po wysuszeniu wlewamy pół litra oleju roślinnego i ustawiamy nad paleniskiem, rozpalamy ogień i wypalamy przez około 45 minut. Następnie zdejmujemy kociołek z paleniska. Nie chłodzimy wodą, bo żeliwo może pęknąć. Zostawiamy do samodzielnego wystygnięcia. Gdy wystygnie bierzemy się za powtórne mycie wodą z piaskiem. Płuczemy wodą i wygotowujemy. Wrzucamy do kociołka obierki po ziemniakach, a także ziemniaki mniej więcej do połowy pojemności, dokładamy kostkę smalcu, dolewamy wody aż po brzegi i bez solenia i przypraw przykrywamy, dokręcamy śruby i gotujemy przez około 45 minut. Po wystygnięciu naszej „potrawy”, pozbywamy się jej, a kociołek i pokrywę myjemy wodą z piaskiem. Kociołek przygotowany. Po każdym użyciu należy bez żadnych środków chemicznych umyć kociołek za pomocą wody z piaskiem. Osuszony należy zakonserwować (posmarować) olejem.
Składniki (kociołek żeliwny 5 litrowy, na 12-14 porządnych porcji):
- 1 kg kiełbasy swojskiej, nie za tłustej
- 500 g boczku wędzonego
- 8 ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 czerwone cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 6 dojrzałych pomidorów
- 2 małe cukinie
- 10 suszonych grzybów leśnych – kilka godzin wcześniej należy je namoczyć
- Liście z kapusty
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona (1 opakowanie), pół opakowania oregano, pół opakowania ziół prowansalskich, 1 łyżka bazylii, 1 łyżka rozmarynu, pół łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 łyżka tymianku. 1 czubata łyżka majeranku, 6 ziaren ziela angielskiego, 6 liści laurowych
Przygotowanie:
Kociołek z ogniska – pyszny przepis rozpoczynamy od pokrojenia składników. Kiełbasę kroimy w półtalarki, a boczek (najtłustszą cześć odkrawamy – będzie potrzebna do wysmarowania kociołka) kroimy w kostkę. Ziemniaki oraz marchewkę obieramy, myjemy i także kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę siekamy na drobno. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. Liście kapusty (około 10 sztuk) myjemy.
Kociołek smarujemy pozostawioną tłustą częścią z boczku. Wykładamy spód oraz boki liśćmi kapusty i na samym spodzie rozrzucamy boczek pokrojony w kostkę, następnie odrobinę ziemniaków i warstwami pozostałe składniki, w tym także namoczone wcześniej grzyby, na przemian. Przesypujemy ziołami i przyprawami. wszystko w trakcie gotowania się wymiesza. Soli można dać nieco więcej, gdyż liście kapusty wchłaniają sól i danie może być mdłe. Na koniec, na wierzchu, na całości układamy pomidory obrane ze skórek i pokrojone na pół. Przykrywamy liśćmi kapusty i wlewamy pół szklanki wody. Wszystko w czasie gotowania lekko opadnie.
Kociołek zakręcamy i ustawiamy nad ogniskiem. Po około godzinie z kociołka zacznie wydobywać się para, a po 1,5 godzinie kociołek z ogniska – pyszny przepis gotowy. Smacznego! PS Po zjedzeniu warto wybrać się na długi spacer;)