Placuszki sernikowe z batatem i jabłkiem, czyli pomysł na śniadanie białkowe z dodatkiem batata, a więc jednego z najzdrowszych warzyw.

Placuszki sernikowe z batatem i jabłkiem
Placuszki sernikowe z batatem i jabłkiem

Bataty to wspaniałe źródło beta karotenu, czyli prekursora witaminy A. To bardzo ważna witamina dla naszego zdrowia, szczególnie ze względu na pozytywny wpływ na proces widzenia, na działanie układu immunologicznego oraz proces produkcji czerwonych krwinek. W batach znajdziemy także witaminy z grupy B, w mniejszej ilości witaminę c, a także związki mineralne, jak na przykład wapń, potas, żelazo czy magnez.

Placuszki sernikowe, jak sama nazwa podpowiada, smakują jak małe ciasto-serniki, co sprawia, że jeszcze chętniej się je zjada. To także wspaniała propozycja dla dzieci na drugie śniadanie do szkoły. Dla miłośników rodzynek – można dorzucić kilka (oczywiście wcześniej namoczonych) aby jeszcze mocniej poczuć sernikowy smak.

ZOBACZ TAKŻE: BABECZKI MARCHEWKOWE – DIETETYCZNE

Placuszki sernikowe z batatem i jabłkiem
Placuszki sernikowe z batatem i jabłkiem

Składniki (na około 15 placuszków):

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 duże łyżki erytrolu lub 1,5 łyżki ksylitolu
  • Pół jabłka
  • Pół batata
  • 3 czubate duże łyżki mąki orkiszowej lub owsianej
  • Odrobina oleju do podsmażenia

Przygotowanie:

  • Do miski wrzucamy twaróg, który rozgniatamy widelcem z dodatkiem erytrolu lub ksylitolu oraz cukru z prawdziwą wanilią. 
  • Batata i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do twarogu i całość mieszamy.
  • Następnie żółtka oddzielamy od białek. Białka delikatnie ubijamy w oddzielnej misce (nie musi być na sztywną pianę), a żółtka dodajemy do masy twarogowej i mieszamy.
  • W dalszej kolejności dodajemy mąkę orkiszową lub owsianą i znów mieszamy. W razie gdyby masa była za gęsta, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego do rozrzedzenia.
  • Na koniec dodajemy pianę z białek i całość dokładnie mieszamy. Ciasto ma dość gęstą konsystencję.
  • Ciasto nakładamy dużą łyżką i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Placuszki sernikowe z batatem i jabłkiem gotowe. Podajemy z dodatkiem jedynie cukru pudru lub z ulubionymi owocami sezonowymi czy syropem klonowym. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.