Szybkie, smaczne, zdrowe i lekkie. Do tego można wymyślać mnóstwo wersji tego dania. Sakiewki ryżowe z warzywami to propozycja dla tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę.
Składniki (na 10 sztuk):
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- Mały kawałek selera
- 100 g makaronu z ryżu brązowego
- 4 pieczarki
- Około 20 cm białej części pora
- 1 łyżka sezamu
- Przyprawy: po pół łyżeczki kurkumy, tymianku, czosnku niedźwiedziego, ¼ łyżeczki curry, szczypta chilli, szczypta suszonej trawy cytrynowej i kolendry, mały kawałek świeżo startego imbiru (może być suszony)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Warzywa – marchewkę, seler i cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por siekamy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa wraz z posiekanym porem. W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do warzyw.
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do składników na patelni dodajemy przyprawy, sezam oraz sos sojowy i chwilę smażymy, na koniec dodajemy makaron odcedzony z wody i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.
Szykujemy miskę z wodą, w której będziemy moczyć płaty ryżowe. Każdy płat dokładnie moczymy i kładziemy na desce przygotowanej do zwijania.
Na środku kładziemy farsz i łapiemy za brzegi układając kształt sakiewki. Gdy wszystkie sakiewki ryżowe będą gotowe układamy je na moment w garnku na parze, gdy chcemy zjeść na ciepło lub zjadamy od razu – w wersji na zimno, np. z dodatkiem sosu sojowego. Smacznego!