Szybkie, smaczne, zdrowe i lekkie. Do tego można wymyślać mnóstwo wersji tego dania. Sakiewki ryżowe z warzywami to propozycja dla tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę.

 

Sakiewki ryżowe z warzywami
Sakiewki ryżowe z warzywami

Składniki (na 10 sztuk):

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • Mały kawałek selera
  • 100 g makaronu z ryżu brązowego
  • 4 pieczarki
  • Około 20 cm białej części pora
  • 1 łyżka sezamu
  • Przyprawy: po pół łyżeczki kurkumy, tymianku, czosnku niedźwiedziego, ¼ łyżeczki curry, szczypta chilli, szczypta suszonej trawy cytrynowej i kolendry, mały kawałek świeżo startego imbiru (może być suszony)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

Warzywa – marchewkę, seler i cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por siekamy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa wraz z posiekanym porem. W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do warzyw.

Sakiewki ryżowe z warzywami
Sakiewki ryżowe z warzywami

Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do składników na patelni dodajemy przyprawy, sezam oraz sos sojowy i chwilę smażymy, na koniec dodajemy makaron odcedzony z wody i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.

Sakiewki ryżowe z warzywami
Sakiewki ryżowe z warzywami

Szykujemy miskę z wodą, w której będziemy moczyć płaty ryżowe. Każdy płat dokładnie moczymy i kładziemy na desce przygotowanej do zwijania.

Sakiewki ryżowe z warzywami
Sakiewki ryżowe z warzywami

Na środku kładziemy farsz i łapiemy za brzegi układając kształt sakiewki. Gdy wszystkie sakiewki ryżowe będą gotowe układamy je na moment w garnku na parze, gdy chcemy zjeść na ciepło lub zjadamy od razu –  w wersji na zimno, np. z dodatkiem sosu sojowego. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *